Meniu principal

Vreau legi clare!

adela-parvu-legi

Au trecut deja 3 zile de la incendiul din Club Colectiv … o uşă prea mică, un spaţiu neautorizat, un număr prea mare de persoane şi o tragedie cu extrem de multe victime.
S-au scris multe, se vor mai scrie însă, important este acum să fie trase concluzii şi să se schimbe lucrurile pentru ca aşa ceva să nu se mai repete niciodată.
Dar despre concluzii şi învăţăminte, mult mai bine decat am fi scris noi, a scris D-na Adela Pârvu un articol publicat pe blogul personal.

…. eludarea, ocolirea legilor se produce pentru că nu avem legi și metodologii clare de aplicare a lor. Avem legi perverse, cu ocolișuri. Dacă vrei să citești o lege ca simplu cetățean român și să te pui la curent cu ceea ce trebuie să respecți, ca obligație a ta de cetățean, ai să constați că ai nevoie de un avocat ca să te ajute să poți cuprinde legea în forma ei finală. În Monitorul Oficial, când vrei să citești o lege, vei găsi, pentru cele mai multe dintre ele, nenumărate modificări și ordonanțe de urgență, liste întregi care schimbă forma inițială, ieșită din Parlament. Dar în niciun caz nu ai varianta cu toate modificările incluse, să citești cap-coadă ceva limpede, ci te lovești de o listă cu interminabile adăugiri făcute la diverse articole. Deci, n-avem legi clare. Vinovații? Pe lângă parlamentari și guvernanți, suntem și noi cetățenii. În primul rând pentru că i-am ales și în al doilea rând pentru că nu le cerem socoteală pentru ceea ce fac.

…. mă aștept ca toate organizațiile profesionale din țara noastră să reacționeze. Uite, pentru că tot e un blog despre case și grădini, mă refer la arhitecți și constructori. Aș dori să-i văd pe arhitecții români, pe constructorii și meșterii români că refuză să mai proiecteze și respectiv să execute ceva dacă nu e în spiritul legii, dar totodată și să reacționeze la schimbările legislației în domeniul arhitecturii și construcțiilor.

Când tu, ca profesionist, știi că nu e bine sau nu e corect ceva, n-ar trebui să accepți să faci asta doar pe motiv că așa vrea clientul. Nu!
Clientul poate vrea ceva ce habar nu are că-i va dăuna pe viitor, de aceea apelează la profesioniști pentru ca un astfel de profesionist să-l împiedice să facă ceva ce nu e conform normelor, ceva ce-i pune de fapt viața în pericol. De asemenea, când constați că legile din domeniul tău de activitate nu sunt clare, nu sunt coerente, mă aștept să reacționezi, să semnalezi ceea ce nu e în regulă pentru că tu, ca și profesionist, știi despre ce este vorba. …

A venit timpul să cerem socoteală, și prima socoteală să ne-o cerem în primul rând nouă înșine. Avem habar de legi? Știm cum să le aplicăm? Le respectăm? Le înțelegem? Pentru că dacă nu ne referim la ceea ce ne leagă pe toți și anume legile, nu vom putea avea o societate funcțională, ci vom căuta mereu și mereu vinovați în altă parte.
Totul pornește de la lege și de aplicarea ei. Nu sunt în regulă legile? Păi ne vom da seama de asta atunci când toată lumea le cunoaște, le știe și le aplică. Numai folosindu-ne de ele le putem corecta, pentru că ne vom da seama unde sunt disfuncționale. Ne vom da seama că cei care le fac sunt incompetenți și vom ști să-i alegem în funcții pe cei care vin cu soluții clare. Degeaba ieșim în stradă dacă legile rămân la fel, degeaba dacă adevăratele schimbări sunt doar cu vorbele și nu cu litere de lege. Și ar fi absolut răvășitor și de neiertat ca oamenii să moară degeaba fără realizăm că una din cauzele principale de anormalitate în societatea noastră sunt legile pervers concepute.

Articolul complet poate fi citit aici