Meniu principal

Vitrinele curbe din Bucureştiul de altadată

vitrina_veche_libraria_kretulescu

Vitrinele curbe din sticlă au reprezentat întotdeauna eleganţa şi luxul, fiind întâlnite pe strazile comerciale vechi din majoritatea oraşele europene. 

Bucureştiul a cunoscut în perioada interbelică o dezvoltare spectaculoasă, fiind construite clădiri noi, moderne, similare cu cele din marile capitale europene, atât din punct de vedere al arhitecturii, designului, nivelului tehnologic sau materialelor de construcţii folosite.
Astfel, poate este de necrezut, însă în urmă cu 80 ani, la parterul Blocului Kreţulescu ( proiectat de arh. G.M. Cantacuzino ), la Libraria Buchholz a existat o vitrină curbă de mari dimensiuni, o performanţă greu de atins nu doar pentru acea perioadă ci şi pentru timpurile actuale. Distrusă la bombardament, vitrina a fost refăcuta după război, însă problemele financiare au dus la folosirea unui artificiu utilizându-se mai multe segmente drepte din sticlă în locul unui panou curb compact.

libraria_kretulescu
Sursa foto Libraria Bukhholz: Colecţia foto Willy Pragher 

libraria_kretulescu_vitrina_actuala_2018

Deşi tehnologic în România se poate produce acum panouri curbe din sticlă, astfel de vitrine sunt practic inexistente la magazinele deschise după anii ’90, singurele vitrine curbe care încă mai rezistă şi pot fi admirate fiind cele interbelice.

Probabil cea mai interesantă vitrina şi intrare într-un magazin este cea care a existat la fostul Magazin Bucuresti, vitrina fiind complet distrusă între timp iar magazinul dezafectat.

vitrina_magazin_universal_bucuresti

Pe Bd.Magheru, se mai păstrează configuraţia unei vechi vitrine curbe, geamul fiind înlocuit cu segmente de sticlă drepte.

Tot pe Bd.Magheru, două mici vitrine curbe interbelice încă mai sunt pe poziţie, sfidând kitch-ul şi improvizaţiile care au invadat cunoscutul bulevard bucureştean.uniunea_juristilor_magheru_vitrina_curba

 

Şi tot din colecţia Willy Pragher, o vitrină de mari dimensiuni pe Bd. Magheru – showroom auto Lincoln, 1937.

willy_pragher_rosseti_magheru_1937
Willy Pragher, Rosetti-Straße, Lincoln-Laden und Bauer, Bukarest, 1937