Meniu principal

Uşi pictate … de Ion Anghel

usi-ion-anghel

Este vară, este cald iar dacă sunteţi tot în Bucureşti şi nu aţi plecat încă în concediu, vă lansăm o ….

 

Invitaţie la o expoziţie deschisă la Galeria de Artă Senso

 

… semnată de Ion Anghel, lector universitar la Universitatea de Arte din Bucureşti, doctor în arte vizuale şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România.
usi-pictate-ion-anghel
„La trei ani după o remarcabilă expoziţie din cuhnia Mogoşoaiei, Ion Anghel dovedeşte cu asupra de măsură că o coborâre spre stratul ţărănesc al civilizaţiei noastre poate şi trebuie să fie, mult dincolo de preluarea simplă a motivului plastic, o apropiere conceptuală. Căci la nivelul conceptului îmi apare rânduirea a numeroase uşi de casă din satele de câmpie şi de deal ale Buzăului şi Prahovei, de la Plopeasa de sus și Jilava, de la Puchenii olarilor şi Răteştii cei cu mănăstirea pictată acum aproape două veacuri de pitarul Nicolae Teodorescu; acel nivel în care există o certă magie a porţii, veghind naşteri, căsătorii şi morţi ale sătenilor, din generaţie în generaţie. Uşile lui Ion Anghel ţin, într-un fel, de minimalismul unei arte povera autohtone, convocând obiectul ţărănesc care primeşte o haină modernă. Între geamurile uşilor s-au aşezat, iarăşi ţărăneşte ziare, dar şi plante, iar autorul descoperind, cu revoltă, vechi tipărituri bisericeşti aruncate la gunoi, le salvează expunându-le aici ca pe nişte preţioase tablouri populare” – Răzvan Theodorescu.

usa-jilava
Jilava 1 – lucrare semnată de Ion Anghel. „Prigoană, neîndurare, demascare, suferință… multă suferință – la toate acestea a fost martoră această ușa umilă, acum piesă de artă.”

Sursa foto şi detalii Galeria Senso.