Meniu principal

Uşi antifoc, din sticlă pentru clădiri de patrimoniu

teckentrup-usi-sticla

În ultimii ani, în România, a crescut substanţial numărul clădirilor de patrimoniu care se restaurează; cu fonduri europene, cu sprijin de la Ministerul Culturii sau cu fonduri private au început să se renoveze castelele, conacele sau vechile reşedinţe boiereşti.
Majoritatea chiar arată spectaculos, constructorii şi restauratorii readucând la viaţă multe clădiri care ajunseseră, la propriu, nişte ruine.
Dacă privim totuşi mai atent, se poate constata faptul că aceste clădiri, din punct de vedere al protecţiei la foc, sunt foarte „slab” echipate; există senzori de fum, tâmplăria este tratată ignifug şi cam atât. Ce grad de protecţie asigură o astfel de dotare pentru o sală a hărţilor, pentru o blibliotecă având cărţi medievale rare sau pentru o sală cu decoraţiuni extrem de scumpe? Aproape nici una! Iar montarea unor uşi antifoc metalice este imposibilă datorită designului inestetic.

Aceeaşi problemă a existat mult timp şi în ţări ca Germania, Franţa sau Italia, rezolvarea venind în ultimii ani, odată cu apariţia uşilor antifoc din sticlă, care se pot încadra mai discret şi care obţine astfel avizul instituţiilor care gestionează şi girează orice intervenţie asupra clădirilor de patrimoniu.

O astfel de soluţie a fost folosită de curând în Germania, la Castelul Colditz din Saxonia ( construit în 1520 ), unde, pentru protecţia antifoc între etaje şi pe holuri, au fost montate uşi Teckentrup.
teckentrup1teckentrup2

teckentrup3

După cum se vede în fotografii, uşile se încadrează perfect cu interiorul vechi iar faptul că sunt din sticlă şi transparente a permis obţinerea fără probleme a tuturor avizelor obligatorii.
Pentru clădirile de patrimoniu din România, mai rămâne de rezolvat o singură problemă: bugetul, o astfel de uşă având un cu totul alt preţ faţă de cel al unei uşi antifoc standard, din metal.

www.teckentrup.biz