Meniu principal

Tragicul incendiul de la mall-ul din Kamerovo şi Rusia eterna

Kemerovo_foc_mall

Începem articolul cu un text publicat de curând pe blogul Simply Bucharest, un text din literatura clasică rusă, surprinzător prin actualitate sa şi prin modul în care este prezentată o latură ascunsă şi profundă a mentalităţii societăţii ruseşti de ieri şi, din păcate, şi de astăzi.

Uşile rămîn închise şi azi

Au trecut 90 de ani de cînd Ilf și Petrov scriau asta:

„La Moscova, oamenilor le place să închidă uşile.
Intrările principale a mii de case sînt bătute pe dinăuntru cu scînduri şi, pentru ca să ajungă la locuinţele lor, sute de mii de cetăţeni trebuie să se strecoare prin intrările de serviciu …
Trei mii de oameni trebuie să intre în zece minute la circ printr-o singură uşă, deschisă şi aceea pe jumătate …
La teatre şi cinematografe nu este îngăduit publicului să iasă decît în grupuri mici, chipurile pentru a evita înghesuiala. Dar această înghesuială ar putea fi evitată foarte uşor: deschizînd pur şi simplu atîtea uşi care există unde vrei şi unde nu vrei. Dar în loc să facă lucrul ăsta, administraţia foloseşte forţa. Plasatorii se iau de mînă, formează un lanţ şi ţin astfel publicul asediat cel puţin o jumătate de oră.

Iar uşile, celebrele uşi, închise de pe vremea lui Pavel I, rămîn închise şi azi.”

90 de ani mai tîrziu, oameni buni, undeva-n Rusia îndepărtată, au murit zeci de copii în foc, într-un mall. Uşile erau închise – pentru că nimic pe-acest pămînt nu-l scoate din minţi pe „gospodarul” cel îngrămădit decît omul care umblă liber, omul care deschide uşa, omul care intră fără teamă pe uşa din faţă. ” – blog Simply Bucharest

Revenind la tragedia din îndepărtatul oraş Kemerovo, incendiu în care au murit 64 de persoane din care 40 de copii, au apărut şi primele concluzii oficiale: incendiul a pornit într-un spaţiu de joacă pentru copii, sistemul de alarmare nu a funcţionat iar căile de evacuare au fost blocate.
Cel mai probabil, puternica emoţie va trece după 2-3 săptămâni, vor fi găsiţi câţiva ţapi ispăşitori, apoi totul va fi îngropat de procedurile şi formalităţile care există în orice stat corupt şi birocratizat excesiv – exact ca în România, după incendiul de la Colectiv.

Rămân în schimb, câteva imagini surprinse de camerele de supraveghere în timpul declanşării incendiului şi din timpul evacuării. 
În primul film este surprins momentul declanşării incendiului; este surprinzător timpul foarte scurt în care întreg spaţiu este cuprins de fum – aprox. 11 secunde – oamenii fiind prinşi ca într-o capcană, fără semne de orientare şi fără posibilitatea de a scăpa.

 

În cel de-al doilea film, camerele de supraveghere surprind încercările disperate ale unor oameni de a deschide uşile de evacuare blocate, aceştia încercând minute în şir să spargă uşile metalice care trebuiau să fie deschise.