Meniu principal

The Gates of Paradise

gates_of_paradise

Cu siguranţă cele mai cele cunoscute şi scumpe uşi din lume … inaugurate în 1452, după 27 de ani de muncă ale maestrului Lorenzo Ghilberti.  Uşile din bronz, placate cu aur sunt montate la intrarea estica a Battistero di San Giovanni din Florenţa
Fiecare canat al uşii conține câte cinci scene din Vechiul Testament, cele 10 panouri reprezentând primele opere de artă reprezentative pentru Renaşterea timpurie.

gates_of_paradis_front

Tot 27 de ani a durat şi restaurarea acestora şi a fost facută la Opificio delle Pietre Dure  ….. costul: 3,7 milioane de euro ale statului italian, jumatăte de milion de la un fond american şi încă aproape jumătate de milion de la o fundaţie din Florenţa.
gates_of_paradis_restauration.png

După restaurare, acestea au fost mutate la Museum in Piazza Duomo, având o sală proprie …  iar prezentarea oficială a uşilor restaurate a fost în luna septembrie 2012. Pentru a fi protejate, acestea au fost introduse într-o incintă vidată.
gates_of_paradis_museum

Cum uşile originale sunt la muzeu… în locul lor au fost montate nişte replici … printre cele mai scumpe replici din lume – au costat aproape un milion de dolari iar finanţarea a fost asigurată de un om de afaceri japonez … în semn de recunostinţă, pe spatele uşii este gravat numele său.

gates_of_paradis_restauration_sponsor

Iar celebrele uşi mai au o replică …. şi la San Francisco, în Statele Unite.
gates_of_paradis_san_francisco