Meniu principal

Tâmplăria din lemn stratificat – sfaturi utile

usi-lemn-masiv

Vă prezentăm mai jos câteva detalii tehnice despre lemnul stratificat şi câteva sfaturi găsite pe site-ul unui producător de uşi şi ferestre din nordul ţării. Par puţin complicate aceste explicaţii însă, de cele mai multe ori, detaliile fac diferenţa dintre preţul unei tâmplării mai ieftine decât alta, care la prima vedere are un preţ mai mare fără să existe o diferenţă evidentă de calitate.

„Stratificarea lemnului are o importanţă deosebită, deoarece un profil stratificat nu se deformează în timp, ceea ce îi oferă atât o garanţie mai îndelungată cât şi diferite calităţi fizice suplimentare.

sectiuni

Cele trei lamele tăiate radial sau semiradial îşi anulează reciproc tensiunile interioare de încovoiere; astfel profilul din lemn stratificat îşi păstrează liniaritatea zeci de ani. Problematica tăierii radiale este esenţială mai ales pentru feţele vizibile şi, îndeosebi, pentru faţa exterioară, neavând loc exfolieri de fibră de lemn la intemperii, lucru care se întâmplă la tăierile tangenţiale.

sectiuni_lemn

Sfat : Nu achizitionaţi tâmplărie din lemn stratificat din lamele tăiate tangenţial, veţi avea probleme foarte mari în timp !

O mare parte din firmele din România omit acest lucru cu bună ştiinţă ( preţ mic… )  făcând diferite „şmecherii”:

  • aplicarea unor furnire (5 mm – 10 mm) frumose pe exterior iar mijlocul profilului este un profil monobloc de proastă calitate (tangenţial, cu noduri, etc…) ceea ce va duce în timp la deformări iremediabile. Este normal ca lamelele de 5 mm – 10 mm să nu aibă cum să contrabalanseze tensiunile din monoblocul de 50 mm – 80 mm.
  • lamelarea din trei lamele egale dar cu mijloc de esenţă şi calitate scăzută ( de ex.  Lamela Superioară şi Inferioară de stejar iar cea din mijloc din brad). Aceste combinaţii de materiale cu dilataţii la temperatură şi umiditate diferite vor duce în timp la desprinderea lamelelor iremediabil.
  • folosirea materialului ieftin cu fibră tangenţială ceea ce duce în timp la exfolieri de fibră lemnoasă

Sfat: Atenţie mărită la achiziţionarea tâmplăriei din lemn stratificat: fără lamele tangenţiale, fără combinaţii neavizate de esenţe de lemn şi fără furnire frumoase pe suprafaţă!”

Sursă informaţii: BIO Windows & Doors