Meniu principal

Supermarket-urile şi sindromul uşilor de evacuare blocate

usa_evacuare_blocata

Acum 3 luni s-a produs tragedia de la Colectiv: un foc de artificii, un incendiu, o uşă de evacuare blocată şi o uşă de ieşire subdimensionată … în final, 63 de victime, un preţ mult prea mare plătit pentru ignoranţa, pasivitatea, lipsa de profesionalism şi corupţia cronică existentă la toate nivelurile. Imediat au început controale, printre altele fiind vizate şi supermarket-urile.
Ca din senin, managerii de magazine au descoperit că există uşi de evacuare şi în spaţiile pe care le gestionează, un astfel de exemplu fiind prezentat pe nwradu blog aici.

Au degajat calea de evacuare însă au uitat să scoată lacătul montat de un angajat mai „scrupulos” (!!!)
lacat_usa

Timpul a trecut, lumea a început să uite iar ISU, cu o schemă de personal subdimensionată, este destul de ocupată cu reorganizarea şi cu luptele interne.
Iar uşile de evacuare au început să fie iarăşi blocate.
Poza de mai jos, a fost făcută săptamâna trecută la un alt magazin din aceeaşi reţea.
evacuare_blocataCu siguranţă, din punct de vedere al documentaţie tehnice a magazinelor, a fişelor de instruire în caz de incendiu toate actele sunt în regulă. Însă ce ne facem când acestea nu se aplică practic în magazine? Să fie de vină fluctuaţia mare de personal, neexistând timpul necesar pentru a fi instruit conform regulilor şi normelor interne?
Presiunea prea mare pe vânzări, o cantitatea mare de produse raportată la suprafaţa de expunere sau lipsa unor spaţii de depozitare?
O crasă ignoraţă sau doar nepăsare?
Indiferent de răspuns sau motivaţie, cert este ca aceste căi de evacuare trebuie să rămână libere iar blocarea lor reprezintă o încălcare flagrantă a legislaţiei. Mai mult, siguranţa clienţilor este unul dintre lucrurile cele mai importante care trebuie avute în vedere de top managerii supermarket-ului; este chiar un semn de minim respect şi civilizaţie.
Şi pentru a nu fi acuzaţi de subiectivism sau părtinire, situaţia prezentată în acest articol este perfect valabilă şi pentru alte reţele de supermarket-uri din România, la unele dintre acestea, problemele sunt mult mai grave, începând chiar cu uşile principale de acces.