Meniu principal

Standardul EN 12519 – terminologie uşi (I)

active-door-leaf

EN 12519 este standardul în cadrul căruia sunt definite principalele noţiuni legate de uşile pietonale. Surprinzător sau nu, există destul de multe confuzii în folosirea corectă a multor termeni, chiar şi în rândul celor care lucrează în acest domeniu. De exemplu, mulţi consideră ca este doar o convenţie modul în care este definit sensul de deschidere a uşii; nu este o convenţie, este o reglementare la nivel european, explicată foarte clar tocmai de acest standard.
Vom deschide prin acest articol o serie de 4-5 prezentări care vor explica principalii termeni folosiţi în mod curent. Ştim că foarte mulţi cunosc bine aceste noţiuni însă o recapitulare şi o prezentare schematică  ( mai ales că este prezentată şi traducerea în engleză, franceză şi germană a termenilor respectivi ) va fi foarte utilă; trebuie avut în vedere că foarte mulţi termeni străini nu au decât o traducere aproximativă în limba română.

  • Canat (foaie) activ

Este un termen folosit în cazul uşilor în 2 canate şi reprezintă canatul care este acţionat primul atunci când se doreşte deschiderea uşii ( vezi desenul de la începutul articolului ). Canatul inactiv este cel de-al doilea canat al uşii, se deschide după ce canatul activ a fost deschis.
Traducere: leaf active – engleză; vantail de service – franceză;  Hauptfügel, Gehfügel – germană

  • Uşă dublu batantă

Este uşa cu balamale sau pe pivoti care se deschide în ambele sensuri.
BATÁNT, -Ă, batanți, -te, adj.s. n. 1. Adj. (Despre uși, ferestre, capace etc.) Care se închide singur, printr-o mișcare de du-te-vino în jurul unei axe verticale situate la una dintre margini – definiţie DEX

double-action-door

Traducere: double action door – engleză; porte va-et-vient – franceză;  Pendeltür – germană

  • Toc uşă

Este componenta uşii care permite fixarea acesteia în golul peretelui.

DoorFrame
Traducere: frame – engleza; dormant – franceaza;  Rahmen/Zarge – germana

 

Important ! – Singura modalitate legală de a intra în posesia standardelor este achiziţionarea acestora de la Asociaţia de Standardizare din România (ASRO ) sau de la cele 16 Centre Zonale de Informare în domeniul standardizării.