Meniu principal

Siatec: rolul desfumării automatizate şi cele mai frecvente greşeli întâlnite

siatec_desfumare_greseli_frecvente

Despre desfumare şi aport de aer
Peste 85% din decesele dintr-un incendiu sunt cauzate de intoxicare cu fum şi gaze fierbinţi. Astfel, evacuarea fumului şi a gazelor fierbinţi trebuie realizată cât mai repede posibil.
Una dintre soluţiile pentru desfumare este tirajul natural organizat al aerului. Acesta se face printr-un sistem de trape de fum montate pe acoperisul clădirilor, trape verticale, uşi şi ferestre cu rol de ventilare. Astfel, suprafaţa desfumabilă a unei clădiri trebuie să fie de minim 1% din suprafaţa totală a clădirii.
Pentru o desfumare rapidă şi eficientă, aportul de aer se face prin partea inferioară a clădirii şi treimea inferioară a unei camere. De asemenea, aportul de aer trebuie realizat printr-o suprafaţă de minim 60% din suprafaţa desfumabilă. Acest lucru este menţionat de Normativul P118.

În situaţia unui incendiu, uşile oferă un dublu rol: evacuare şi aport de aer, uşa fiind unul dintre puţinele elemente pentru care întreaga suprafaţă poate fi considerată utila în aportul de aer

Cele mai dese greşeli întâlnite în proiectarea sistemelor de desfumare!

1. NU EXISTĂ TRAPE DE FUM CU SUPRAFAŢA DESFUMABILĂ EGALĂ CU SUPRAFAŢA TOTALĂ A TRAPEI!
Conform normelor în rigoare, suprafaţa desfumabilă a unei clădiri trebuie să fie între 1% şi 10% din suprafaţa totală a acesteia.
Oferind un caz ipotetic: pentru o clădire de 100 m², suprafaţa desfumabilă reală trebuie să fie situată între 1 şi 10 m². Ne-am întâlnit deseori cu un calcul greşit al suprafeţei desfumabile din cauza luării în calcul a suprafeţei totale a trapei şi nu a suprafeţei reale de desfumare.

siatec_desfumare_greseli

Astfel, multe persoane consideră că o trapă de 1 m² are o suprafaţă reală desfumabilă de 1 m². Lucru total incorect. Nici o trapă existentă nu are suprafaţa reală egala cu suprafaţa totală.

Pentru a afla suprafaţa reală desfumabilă, este necesar să fie solicitat furnizorului de echipamente coeficientul de calcul al suprafeţei desfumabile. Acest lucru este valabil şi pentru trapele verticale, suprafaţa desfumabilă a acestora nefiind egală cu suprafaţa trapei verticale. În realitate, se face un calcul între lungimea şi lăţimea trapei şi gradul de deschidere.

Pentru o maximizare a suprafeţei desfumabile, trapele verticale pot fi deschise la un maxim de 90 de grade, lucru realizat prin folosirea motoarelor cu braţ.

2. SUPRAFAŢA APORTULUI DE AER PRIN TIRAJ NATURAL ORGANIZAT TREBUIE SĂ FIE DE MINIM 60% DIN SUPRAFAŢA DESFUMABILĂ
Aportul de aer se face preponderent prin automatizarea uşilor şi ferestrelor montate în treimea inferioară a camerei. Totusi, asemenea trapelor de fum, suprafaţa reală pentru aportul de aer este diferită de suprafaţa totală a ferestrei.
O soluţie des folosită este uşa automată, fiind una dintre puţinele soluţii ce oferă o suprafaţă reală a aportului de aer egală cu suprafaţa totală a uşii.

3. NU ESTE RESPECTATĂ DIRECŢIA DE DESCHIDERE A GEAMURILOR, TRAPELOR ŞI UŞILOR!
Pentru evacuarea persoanelor din clădire şi un aport de aer corect realizat, deschiderea uşii trebuie efectuată doar spre exterior. O uşă montată cu deschidere spre interior reprezintă un pericol pentru persoanele din interiorul clădirii. Din cauza panicii, persoanele pot lovi uşa şi o pot închide, blocând astfel calea de evacuare.
Teatrul_National_motoare_usi_batanteUşa este printre puţinele elemente ce permit utilizarea suprafeţei totale ca suprafaţă reală în aportul de aer, astfel, montajul trebuie realizat în mod corect.
Un lucru mai puţin ştiut este că montarea unui motor pentru automatizarea uşii permite înlăturarea costurilor pentru bara de panică, mânere şi broască. Singurul element opţional fiind închiderea prin electromagnet, care în cazul unui incendiu este dezactivată şi permite deschiderea automată a uşii.
Trapele au nevoie şi ele de o deschidere spre exterior pentru o evacuare eficientă. În cazul unei deschideri spre interior, suprafaţa desfumabilă este mai mică, iar curenţii de aer pot acţiona în sens invers.

4. ATÂT FIRMA CÂT ŞI ANGAJATUL CE MONTEAZĂ TRAPELE TREBUIE SĂ FIE AUTORIZATE DE IGSU (INSPECTORATUL GENERAL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ!
Un lucru mai puţin cunoscut este faptul că nu doar firma montatoare trebuie să fie autorizată, dar şi fiecare angajat ce a participat la montarea acestora are nevoie de autorizaţie de montator.

 

Aerisirea prin automatizări de ferestre, uşi sau trape
Automatizarea ferestrelor permite controlul total asupra acestora. Astfel, un sistem de BMS (Building Management Sistem) poate acţiona ferestrele pentru a menţine un mediu plăcut în interiorul clădirii şi a reduce costurile de energie.

Aerisire_siatec

Soluţiile Siatec pot automatiza orice tip de fereastră, indiferent de mărime, iar design-ul plăcut al acestora nu va afecta design-ul ferestrelor într-un mod negativ. Ferestrele automate pot fi acţionate prin telecomandă, buton sau un sistem central.

Tipuri de automatizări pentru ferestre, uşi şi trape
Aceste automatizări pot fi montate pe orice tip de fereastră, pe uşi dar şi pe trape de aerisire sau trape de desfumare. Datorită pieselor electrice din dotare, automatizările pot fi conectate la sisteme de control si pot fi acţionate simultan indiferent de numărul acestora. De asemenea, sistemele in 24V pot fi pornite şi în cazul incendiilor şi al penelor de curent.

În prezent, Siatec oferă o gamă formată din 3 tipuri de automatizări:

♦ AUTOMATIZĂRI CU TIJĂ ŞI CREMALIERĂ
Folosite preponderent la ferestre montate pe orizontală sau în pantă poziţionate în acoperiş sau în cupole. De asemenea, automatizările cu tijă şi cremalieră pot fi folosite pentru acţionarea trapelor de aerisire şi desfumare.
motor_cu_tija_desfumare_siatec

♦ AUTOMATIZĂRI FERESTRE CU LANŢ
Folosite preponderent în aerisire şi aport de aer pentru ferestrele verticale montate în pereţi şi faţade.
automatizari_lant_desfumare_siatec

♦ AUTOMATIZĂRI CU BRAŢ
Automatizările cu brat sunt o soluţie inovativă furnizată de distribuitorul Simon RWA. Acestea pot fi montate atât pe ferestre cât şi pe uşi. Integrarea acestora permite deschiderea simultană a ferestrelor şi uşilor în caz de incendiu.
automatizari_brat_desfumare_siatec

Dintre proiectele importante realizate de specialiştii de la Siatec sunt de menţionat: cele  360 de ferestre automatizate de la Biblioteca Naţională a României şi proiectul care a presupus montarea unui număr de 80 motoare RWA la Teatrul Naţional din Bucuresti.

www.siatec.ro