Meniu principal

SIATEC: motorul special pentru desfumare prin uşi Simon RWA EA-KL²-T

 

motor_desfumare_usi_Simon_RWA_SIATEC_top

♦ Informaţii generale despre motoarele speciale pentru desfumare pentru uşi

Deschiderea automată a uşii, în cazul unui incendiu, cu ajutorul unui motor pentru desfumare prin uşi are un triplu rol:

  1. introducerea de aer proaspăt, cu rol esenţial în asigurarea baleiajului
  2. evacuarea persoanelor din incintă
  3. evacuarea aerului cald

Trebuie menţionat încă de la început că deschiderea uşilor nu înseamnă evacuarea fumului prin uşi. Deschiderea uşilor înseamnă pătrunderea de aer proaspăt, crearea unei diferenţe de presiune şi asigurarea evacuării fumului prin partea superioară a clădirii ( prin trape de fum sau ferestre acţionate electric ) datorită diferenţei de presiune rezultată. Căile de admisie de aer proaspăt trebuie să fie în partea inferioară a clădirii ( incintei ) iar cele de evacuare a fumului în partea superioară.


 Admisia de aer proaspăt

Admisia de aer proaspăt trebuie să se facă, conform Normativului P118 în zona inferioară a clădirii. În cazul în care nu se optează pentru admisia prin uşi se poate alege un sistem de voleti – mult mai costisitor. Instalarea de voleţi presupune modificarea faţadei, vor rezulta complicaţii atât pentru arhitect cât şi pentru constructor, costuri mai mari, un sistem inestetic şi mai greu de întreţinut. Se poate opta şi pentru o admisie prin ferestere, montate la o înălţime nefirească ( foarte jos ), la fel, cu implicaţii de modificare a faţadei.

Automatizarea uşilor este de departe cea mai facilă, ieftină şi nedistructivă ( din punct de vedere a modificărilor necesare în faţadă ) soluţie.

admisie_aer_motoare_desfumare_siatec

evacuare_persoane_motoare_desfumare_siatec

 Evacuarea în caz de urgenţă

Evacuarea se realizează prin sisteme automate ( motoare care deschid automat uşile în caz de incendiu în urma semnalului primit de la centrala de comandă ) sau manuale ( uşi batante prevăzute cu mânere anti-panică ).

Existenţa unor uşi automate, capabile să asigure existenţa unei căi de evacuare complet libere, este un mare plus. Oamenii aflaţi în incintă vor putea fi evacuaţi mai repede.


 Evacuarea aerului cald

Deschiderea automată a uşilor generează o evacuare a aerului cald din incintă. Astfel se asigură un grad de protectie ridicat al persoanelor aflate în clădire în cazul unui incendiu.

 Motoare pentru desfumare prin uşi – sincronizare cu ferestre sau trape  

Normativul P118 presupune existenţa unei sincronizări între uşile acţionate electric în caz de incendiu şi a ferestrelor/trapelor de evacuare a fumului. Aceste dispozitive trebuie să fie deschise simultan pentru a permite un baleiaj corect.

desfumare_simon_rwa_sincronizare_ferestre

♦ Motorul cu braţ pentru uşi SIMON RWA EA-KL²-T

Motorul pentru deschiderea uşilor în caz de urgenţă ( incendiu ) produs de SIMON RWA este unul dintre motoarele de referinţă la nivel global.

Noul Folding Arm² EA – KL² T – motorul pentru deschiderea uşilor, este o dezvoltare a cunoscutului motor EA – KL – T. Acum, acest motor are la bază principiul plierii braţului. Acest motor modificat poate fi utilizat pentru deschiderea oricărui tip de uşi.

Motorul deschide uşa printr-un braţ care nu este fixat de aceasta. Pentru acest tip de mişcare, corpul motorului este fixat pe cadrul uşii în timp ce doar braţul acestuia se mişcă, împingând uşa pentru a o deschide. Uşa şi braţul motorului nu sunt fixate împreună, uşa este deschisă de către braţul de rulare care împinge în ea. Deschiderea prin bara antipanică nu este restricţionată în nici un fel. Calea de evacuare rămâne liberă şi pentru deschiderea manuală a uşii.

Caracteristici de bază ale motorului EA – KL²-T:
Volţi24 V DC (-15 % / + 25 %)
mVmax. 500 mV
Intensitate1.3 A
Unghi deschidere125°
Forta de deschidere300 N
Vitezaaprox. 32 secunde
Carcasa (WxDxH):Carcasă aluminiu 500 x 58 x 115 mm
Clasa protecţieIP 54
PornireED 30 %
Temperaturi funcţionare– 5 ° bis + 75 ° C
Cablu conexiuneSilicon 5 (6) x 0.75 mm², gri, lungime 2 m
Masaaprox. 5 kg
Accesorii:Include placa de rulare pentru montaj pe usă
motor_Simon_RWA_Siatec_montaj_detalii

♦ Studiu de caz – Teatrul Naţional Bucureşti

Clădirea Teatrului Naţional  ( construită în 1973 şi care a suferit modificări semnificative ale faţadei în anii ’80 ) a fost supusă unor lucrări ample de reabilitare şi consolidare dar şi de aducere a faţadei conform cu proiectul iniţal iar la interior, majoritatea spaţiilor au fost reconfigurate şi adaptate noilor functionalităţi ale teatrului.

teatrul_national_siatec_intrareÎn cazul unui incendiu atât uşile batante automate montate la intrarea cât şi ferestrele automatizate cu motoare L35 se deschid automat, chiar şi în cazul unei pene de curent, fiind alimentate cu 24V.

Soluţia folosită pentru a crea un flux natural de aer prin uşile batante de la intrare a fost singura soluţie tehnică disponibilă datorită design-ului clădirii ce nu permitea implementarea unor ferestre mari în faţadă, a unui sistem de voleti sau a unor mecanisem similare.

În cadrul reabilitării corpului din stânga al Teatrului Naţional ( fosta Operetă ), Siatec a furnizat 30 de motoare cu braţ seria 2 – EA-KL²-t pentru automatizarea 

uşilor batante şi 50 de motoare pentru automatizarea ferestrelor L35 (acelaşi model care a fost folosit cu succes şi la Biblioteca Naţională).

Cele 15 uşi batante automate de la parter – intrare folosesc motoarele cu braţ seria 2 – EA-KL²-t pentru a deschide în mod automat uşile în cazul unui incendiu. Acest mecanism are un rol dublu:

  • deschiderea uşilor pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă a persoanelor din clădire.
  • crearea unui flux natural de aer menit să împingă fumul spre trapele de fum din acoperiş şi geamurile de desfumare montate în faţadă ( acţionate prin motoarele Comunello LIWIN L35 furnizate de Siatec ).

Motoarele de acţionare a uşilor ( aflate în zona inferioară a faţadei ) Simon RWA şi motoarele de acţionare a ferestrelor Comunello LIWIN L35 sunt sincronizate. În caz de  incendiu, uşile se deschid automat pentru a permite intrarea aerului proaspat, iar ferestrele se deschid automat pentru a permite evacuarea fumului iar diferenţa de presiune creată va asigura evacuarea rapidă a fumului.

Sistemul oferit de Siatec la Teatrul Naţional respectă prevederile Normativului P 118, care impun în cazul evacuării naturale a aerului prin baleiaj, sincronizarea căilor de evacuarea a fumului şi a căilor de introducere de aer proaspat – când introducerea aerului evacuat ( aportul de aer proaspat/aerul de compensare ) se face prin uşă, acesta va fi prevăzută la partea sa inferioară cu o grilă a cărei deschidere care va fi comandată odată cu cea a trapei ( ferestrei de desfumare ).


logo_simon_RWA_film

siatec_logo_complet_2018

 

 

Detalii şi informaţii suplimentare:
SIATEC, divizie Aluterm Group
Cluj – Str. Traian Vuia, nr.208
Bucureşti – Şos. Dudesti-Pantelimon, nr.42
Timişoara – Calea Lugojului, nr.140/3
Bacău – Calea Romanului, nr.5
telefon – 0372 368 355, e-mail – office@aluterm.ro
www.siatec.ro

SIMON RWA EA-KL²-T_fisa_tehnica_coperta
Fisa tehnica motor Simon RWA EA-KL²-T

motor_usi_Simon_RWA_manual_utilizare_coperta
Manual utilizare motor Simon RWA EA-KL²-T