Meniu principal

Siatec: desfumare prin uşi cu motoare Simon RWA la Teatrul Naţional Bucureşti

teatrul_national_siatec_intrare

Clădirea Teatrului Naţional  ( construită în 1973 şi care a suferit modificări semnificative ale faţadei în anii ’80 ) a fost supusă unor lucrări ample de reabilitare şi consolidare dar şi de aducere a faţadei conform cu proiectul iniţal iar la interior, majoritatea spaţiilor au fost reconfigurate şi adaptate noilor functionalităţi ale teatrului.
Teatrul reabilitat şi consolidat a fost redeschis în 2014 în urma unei investiţii de 73 de milioane de euro din care 23 milioane au fost fonduri externe restul finanţării fiind asigurat de Guvernul României.
teatrul_national_siatecÎn cadrul reabilitării corpului din stânga al Teatrului Naţional ( fosta Operetă ), Siatec a furnizat 30 de motoare cu braţ seria 2 – EA-KL²-t pentru automatizarea uşilor batante şi 50 de motoare pentru automatizarea ferestrelor L35 (acelaşi model care a fost folosit cu succes şi la Biblioteca Naţională).

Cele 15 uşi batante automate de la parter – intrare folosesc motoarele cu braţ seria 2 – EA-KL²-t pentru a deschide în mod automat uşile în cazul unui incendiu. Acest mecanism are un rol dublu:

  • deschiderea uşilor pentru evacuarea rapidă şi în siguranţă a persoanelor din clădire.
  • crearea unui flux natural de aer menit să împingă fumul spre trapele de fum din acoperiş şi geamurile de desfumare montate în faţadă ( acţionate prin motoarele Comunello LIWIN L35 furnizate de Siatec ).

teatrul_national_motorRWA_siatec

Măsuri anti-incendiu – Teatrul Naţional

În cazul unui incendiu atât uşile batante automate montate la intrarea cât şi ferestrele automatizate cu motoare L35 se deschid automat, chiar şi în cazul unei pene de curent, fiind alimentate cu 24V.

Soluţia folosită pentru a crea un flux natural de aer prin uşile batante de la intrare a fost singura soluţie tehnică disponibilă datorită design-ului clădirii ce nu permitea implementarea unor ferestre mari în faţadă, a unui sistem de voleti sau a unor mecanisem similare.

Normativul de securitate la incendiu a construcţiilor P 118 prevede pentru evacuarea fumului degajat in caz de incendiu (desfumare) în sălile aglomerate, precum şi în spaţiile adiacente în care are acces publicul următoarele:

  • existenţa în treimea superioară a unor dispozitive de desfumare cu acţionare automată
  • amplasare judicioasă şi repartizare cât mai uniformă a acestor sisteme
  • suprafaţa totală de cel putin 1/100 din suprafaţa sălii sau asigurarea desfumării prin sistem mecanic.

Motoarele de acţionare a uşilor ( aflate în zona inferioară a faţadei ) Simon RWA şi motoarele de acţionare a ferestrelor Comunello LIWIN L35 sunt sincronizate. În caz de  incendiu, uşile se deschid automat pentru a permite intrarea aerului proaspat, iar ferestrele se deschid automat pentru a permite evacuarea fumului iar diferenţa de presiune creată va asigura evacuarea rapidă a fumului.

Sistemul oferit de Siatec la Teatrul Naţional respectă prevederile Normativului P 118, care impun în cazul evacuării naturale a aerului prin baleiaj, sincronizarea căilor de evacuarea a fumului şi a căilor de introducere de aer proaspat – când introducerea aerului evacuat ( aportul de aer proaspat/aerul de compensare ) se face prin uşă, acesta va fi prevăzută la partea sa inferioară cu o grilă a cărei deschidere care va fi comandată odată cu cea a trapei ( ferestrei de desfumare ).

Compania germană Simon RWA Systeme este un pionier al soluţiilor de desfumare şi de evacuare în caz de urgenţă, oferind din 1960 soluţii avansate în toată lumea.
Produsele Simon RWA sunt disponibile în România prin divizia Siatec (Aluterm Group).

www.siatec.ro