Meniu principal

Şi uşile din sticlă securizată se mai sparg câteodată!

spargere_spontana_sticla_securizata

Sticla securizată a devenit un element indispensabil în orice clădire modernă, fiind folosită la contrucţia vitrinelor din mall-uri, la compartimentările interioare din clădirile de birouri dar şi pe segmentul rezidenţial, la uşile interioare sau cabinele de duş.
Deşi tehnologiile actuale asigură o calitate şi o rezistenţă superioară sticlei securizate, aceasta se poate totuşi şi sparge, este adevărat destul de rar, din diferite motive: este lovită pe cant, datorită unui montaj greşit sau datorită fenomenului de spargere spontană.
La acest capitol România nu stă mai rău decât celelalte ţări: sticla securizată este produsă în fabrici noi, în care s-au investit milioane de euro iar firmele de montaj sunt calificate, rezultatul fiind un număr relativ scăzut de incidente în ceea ce priveşte spargerea vitrinelor sau uşilor din sticlă.
Ceea ce se observă însă este lipsa ştirilor din mass-media privind astfel de evenimente: proprietarii mall-urilor sau clădirilor de birouri nu sunt deloc încântaţi să apară în astfel de ştiri datorită publicităţii negative, ziariştii se feresc să le prezinte datorită temerii că vor fi afectate bugetele de publicitate ( cele de la mall-uri, în special ) iar producătorii de sticlă sau feronerie nu vorbesc despre spargerea sticlei din teamă că vor pierde eventualii clienţi.

Totuşi sticla securizata se sparge din când în când, peste tot în lume. Magazinele Apple au ţinut cap de afiş cu astfel de incidente o lunga perioadă ( detalii aici )
apple_glassiar de curând, la doar 3 zile de la inaugurarea unui mall de lux din Malaiezia, una din uşile din sticlă s-a spart din senin, fără să fie atinsă, datorită spargerii spontane.
glass_malaieziaPoate ar trebui să se renunţe şi la noi la această „complicitate a tăcerii” şi, în măsura în care apar astfel de incidente, acestea să fie prezentate în mass-media; este normal ca oamenii să fie informaţi şi educaţi pentru a şti cum să reacţionze în astfel de situaţii, mai ales că spargerea unei sticle securizate este însoţită de un zgomot puternic şi se poate crea panică ( vezi filmul de mai jos ).

Iar pentru vitrinele din sticlă ale magazinelor este recomandată evitarea colantării suprafeţelor la o înălţime mai mare de 2 metri. Motivul? De exemplu, sticla care este acoperită de litera M din fotografia de mai jos, în cazul în care se va sparge, va rămâne lipită de autocolant, poate depăşi 1 kg şi, în cădere, poate accidenta o persoană care se află lângă vitrină.
autocolant_sticla_securizata

Sursa foto 1: Ziarul Incomod