Meniu principal

S-a lansat Coaliția pentru Siguranța la Incendiu a Clădirilor

PRIA_Fire_Safety_ Buildings_Conference

Pe 25 octombrie 2018 a avut loc la Hotel Radisson din București, în organizarea PRIAevents, conferința PRIA Fire Safety for Buildings Conference, temele centrale fiind cele legate de implementarea în România a prevederile Directivei nr. 844/2018 privind performanța energetică a clădirilor și modul cum se poate îmbunătăți legislația de siguranță la incendiu în România.

În cadrul conferinței PRIA Fire safety of Buildings a fost lansată Coaliția pentru Siguranța la Incendiu a Clădirilor. Coaliția  pentru siguranta la incendiu este constituită din Romania Green Building Council , EFdeN și EASA România.

Coaliția este în parteneriat cu Fire Safe Europe, cea mai importantă organizație care luptă pentru siguranța la incendiu a clădirilor la nivel european. Coordordonatorul Asociației este Dorin BEU, Președintele Romanian Green Building Council. Din echipa de coordonare face parte, de asemenea, Emilian Grigore, Director tehnic la Rockwool Romania, una dintre companiile reprezentate în Romania Green Building Council.

Coaliția iși propune să fie un partener de discuții al autorităților pentru îmbunătățirea legislației privind siguranța la incendiu a clădirilor, implementarea regulior deja existente și să aducă în atenția publicului importanța siguranței la incendiu a clădirilor.

Contextul evenimentului

Siguranţa la incendiu a clădirilor devine o temă tot mai importantă la nivel european, mai ales după incendiul din Turnul Grenfell, Londra.
Comisia Europeană a creat Platforma de Schimb de Informaţii pentru Foc și pentru prima dată o directivă europeană include cerinţe despre siguranța la incendiu a clădirilor. Directiva promovează eficiența energetică a clădirilor și va încuraja renovarea acestora. Creşte eficienţa energetică dar poate creşte şi riscul de incendii. Suntem pregătiţi să facem faţă?

Clădirile reprezintă 40% din consumul de energie total din Europa, iar parcul imobiliar este responsabil pentru aproximativ 36 % din totalul emisiilor de CO2 din Uniune.

În România, o mare parte a clădirilor nu au certificat de siguranță la incendiu, incluzând cea mai mare parte a unităților de invățământ iar normativul tehnic P118/1999 privind siguranța la incendiu a clădirilor e vechi de aproape 20 de ani!

De ce este nevoie astăzi să îmbunătățim siguranța împotriva incendiilor în clădiri?

Pentru că modul nostru de viață s-a schimbat. Societatea se schimbă, tehnologia se schimbă, nevoile noastre se schimbă.

Aceasta înseamnă că și casele noastre și clădirile de birouri, școlile, sălile de concerte, pub-urile etc, se schimbă:

  • Trăim și muncim în clădiri din ce în ce mai înalte
  • Folosim noi produse și metode de construcție atât pentru casă cât ți pentru birouri, școli, gradiițe, săli de sport, stadioane, săli  de concerte

În consecință, comportamentul focului se schimbă. În 1950, o cameră era cuprinsă de flăcări în 25 de minute. Acum e nevoie doar de 3 minute!

Știm că natura clădirilor se schimbă: industria construcțiilor dezvoltă noi soluții inovatoare pe care regulamentul și regimurile de testare existente nu le-au depășit.În cele din urmă a crescut nivelul de izolație, afectând, de asemenea, siguranța  la foc.
Modificăm drastic modul în care construim și totuși regulamentele nu sunt actualizate periodic pentru a reflecta aceste schimbări.

Lectorii care au participat la eveniment au fost:

  • Sarah Debbiche – Krichen  – Manager Public Affairs, FireSafe Europe
  • Alexandru Găvozdea – Președinte, OAR
  • Dorin BEU – Conferențiar, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca / Președinte Romanian Green Building Council
  • Mihai TOADER-PASTI – Co-Founder și General Manager EFdeN
  • Mihai MEREUȚĂ – Președinte, Liga Habitat

Conferința PRIA Fire Safety for Buildingsface parte din seria de conferințe PRIAevents – conferințe ce aduc în atenție, de fiecare dată, cele mai importante și mai actuale teme de dezbatere din fiecare domeniu și beneficiază de o prezență mare a participanților și a mass – mediei. Cu o experienţă de peste 12 ani în organizarea evenimentelor premium, echipa PRIAevents este recunscută pentru pentru organizarea evenimentelor de top din cele mai reprezentative sectoare ale economiei.

Detalii suplimentare pe site-ul evenimentului, click aici