Meniu principal

Revista din lemn: sfaturi pentru colorarea, lăcuirea și vopsirea ușilor din lemn

sfaturi_vopsit_usi

Câteva sfaturi care ar putea să le fie utile celor care doresc să vopsească singuri o ușă din lemn, sfaturi oferite de Revista din lemn.

Ușile din lemn pot fi de mai multe feluri: de interior, de exterior, furniruite, din panou de masiv, din cherestea, etc. Finisajul poate fi și el transparent sau opac, cu luciu sau fără, colorat sau natur. Alegerea materialelor și a modului de finisare se face în funcție de tipul fiecărei uși astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate, atât din punct de vedere al rezistenței în timp cât și al aspectului.

Prima operațiune este șlefuirea lemnului. Chiar dacă s-a făcut șlefuirea în fabrică, lemnul trebuie din nou șlefuit pentru că între timp a absorbit umiditate din aer si fibra s-a ridicat.  În plus pot exista pete, imprimări, mici zgârieturi sau alte defecte apărute în urma depozitării. Șlefuirea se face cu hârtie de șlefuit cu granulația între 120 și 180-200, în funcție de esență. Lemnul dur (stejar, jag, nuc) se șlefuiește cu hârtie mai grosieră, cel moale (brad, molid, plop) cu hârtie mai fină. Pot fi folosiți și bureți abrazivi medii. Șlefuirea poate fi făcută și cu mașini de șlefuit simple. După șlefuire ușa se desprăfuiește și se șterge cu diluant obișnuit sau alcool tehnic pentru a îndepărta eventualele pete de grăsime.

 

Articolul complet este disponibil pe site-ul Revista din lemn