Meniu principal

Revista din lemn: scurta prezentare a termenilor tehnici privind finisajele lemnului

rama_antichizata_funisaj

Revista din lemn a publicat recent un articol în care sunt explicați principalii termeni de specialitate care sunt folosiți atunci când este vorba de finisarea lemnului.

Demersul este extrem de util în condițiile în care, deși unii din acești termeni sunt cuvinte uzuale, sunt situații în care au alt sens în finisare față de cel unanim acceptat și pot crea confuzii.

„Sunt termeni pe care îi găsiți de multe ori pe etichetele cerurilor, uleiurilor, al lacurilor și vopselelor din magazinele de profil. Pentru cei aflați în poziția de începători pasionați de lemn, care doresc să folosească aceste informații în proiectele lor, termenii pot crea confuzii și da naștere la întrebări ( Grundul colorează? Pot vopsi cu lac? Care este diferența dintre lac și vopsea? )…. Pentru a fi mai simplu de urmărit termenii au fost așezați în ordine alfabetică.”

Antichizare
O serie de operații care duc la obținerea unui obiect sau a unui mobilier cu aspect vechi. Pentru antichizare sunt folosite atât tehnici care se aplică lemnului pentru a-l face asemănător cu cel învechit în mod natural (loviri, zgârieri, teșiri), cât și materiale care dau patina specifică trecerii timpului.

Baiț
Soluție de colorare cu ajutorul căreia se colorează lemnul astfel încât desenul lei natural să fie vizibil. Este un mod de colorare transparentă a lemnului, fibra rămânând în continuare vizibilă. Pentru astfel de materiale se mai folosește și termenul de tinta, împrumutat din italiană.

Email
Vopsea/lac pigmentat opac prin care nu se poate vedea desenul natural al lemnului. Emailul nu este transparent.

 

Articolul complet este disponibil pe sitel Revistei din lemn  Termeni de specialitate de finisare a lemnului pe înțelesul tuturor