Meniu principal

Povestea uşilor de boutique montate la intrarea UPU a Spitalui de Urgenţă Arad

intrare_spital_urgenta_arad

Despre birocraţie, lipsă de profesionalism, iresponsabilitate şi încălcarea flagrantă a tuturor normelor privind proiectarea şi construcţia unui spaţiu medical.

Urmărind temele conferinţei internaţionale BUILDING HEALTH Bucharest International Forum 2017, în care arhitecţi şi specialişti au prezentat soluţii şi bunele practici privind construcţia şi amenajarea spaţiilor medicale, ne-am adus aminte de campania jurnalistică a publicaţiei Arad Online ( din anul 2015 ) care a militat pentru modificarea şi montarea unor uşi automate la noua intrare a Spitalului de Urgenţă din Arad.

Pe scurt, Consiliul Judeţean Arad a alocat câteva milioane de lei pentru unele lucrări de reamenajare a Spitalului de Urgenţă Arad; s-a întocmit un proiect, a fost aprobat şi au demarat lucrările.
Prin luna iulie 2015, ziariştii arădeni de la ARADON au constatat că la intrarea în secţia de urgenţă, unde opresc salvările iar bolnavii sunt transportaţi cu targa în interior ( intrarea UPU/SMURD ), s-au montat uşi simple, batante, cu două canaturi, destul de înguste şi complet improprii pentru funcţiunile unui asemenea spaţiu.
spital_urgente_santier_usa

 „Ușa care amenință viața pacienților la urgențe”, reprezintă o gravă eroare a proiectantului, care a dispus la intrarea principală în secția de urgențe o ușă simplă cu două canate! „Cine vrea să intre cu targa, trebuie să se oprească, să deschidă o parte a ușii de termopan cu două canate (două uși de câte un metru lățime fiecare), care este prevăzută cu sisteme de prindere sus și jos” – ARADON
Mai mult proiectul iniţial avea prevăzute şi praguri la uşi; acestea au fost totuşi scoase, în baza unei „mici intelegeri” între constructor şi managerul spitalului.

Deşi au fost informate toate persoanele responsabile, lucrările au continuat, motivaţia fiind că este un proiect aprobat, finanţat şi nu poate fi modificat. Deci, uşile de intrare au fost finalizate conform proiectului aprobat de „specialişti” ( e plină România actuală de astfel de personaje, cu multe diplome şi salarii pe măsură ).
upu_aradspital_urgente_santier_usa_finalizata

La jumătatea lunii august  „Factorii decidenţi în chestiunea „uşilor-problemă” de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au dispus înlocuirea acestora. După ce, într-o primă fază, s-a încercat pasarea problemei „în grădina celuilalt”, până la urmă raţiunea i-a aşezat la aceeaşi masă pe reprezentanţii CJA, DSP, Spitalului Judeţean şi constructorului care se ocupă de modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe a spitalului (AMA House)”. ( proiectantul nu a participat ? )
Acum, la finele lui noiembrie, s-a trecut chiar şi la acțiune: ușile au fost în sfârșit montate la locul lor.

upu_usa_automatausa_automata_interiorupu_usa_automata_finalizata

Chiar şi aşa, cu uşi automate funcţionale, intrarea este improprie; holul interior este îngust şi opturat în capăt de un zid, golul de trecere fiind de maxim 1,2 metri. Oare chiar atât de nepregătiţi au fost cei care au proiectat zona de intrare? Chiar nu au mai văzut nicăieri cum se proiectează intrarea într-un spaţiu medical de urgenţă? 

Sursa foto si text: Arad Online – ARADON