Meniu principal

Poartă ARTĂ!

poarta_arta

Poartă ARTĂ!” este un program a cărui derulare a început anul trecut, iniaţiatoare fiind Asociația Culturală „Kratima” iar cofinanţarea este asigurată de Primăria Municipiului Timișoara  și Administrația Fondului Cultural Național.
Prin acest proiect se dorește salvarea vechilor porţi ale clădirilor istorice și se vor promova frumuseţile patrimoniului Timișoarei prin recondiționarea unor porţi cu poveste.

Poarta aleasa este „Poarta cu nasturi” (de a cărei renovare s-a ocupat arhitectul Daniel Tellman) reînvie povestea unui meșteșug. Pe strada 16 Decembrie 1989 nr. 12, locuia un”năsturar” cunoscut de timișorenii din toate colțurile orașului. Meseria de «năsturar» nu mai există astăzi, însă caseta de pe poarta acestuia, în care erau expuși nasturii îmbrăcați cu migală, amintește de lumea de odinioară a meșteșugarilor și a breslelor.
Poartă ARTĂ!” este un proiect adresat comunității și menit să trezească interesul pentru patrimoniul construit. Prima ediție s-a desfășurat în perioada 25 – 29 septembrie 2015 iar Silvia Demeter-Lowe, „arhitecta Prințului Charles” pentru casele din România, a fost prezentă la Timișoara, în a doua zi a proiectului.
poarta_arta_initial„Este un demers complex, adresat comunităţii şi menit să trezească interesul acesteia pentru arta contemporană prin intermediul unor elemente aparţinând patrimoniului construit al Timişoarei: porţile imobilelor istorice. Porţile Timişoarei deschid drumul spre istoria oraşului. În Timişoara, majoritatea clădirilor de patrimoniu fac parte din moştenirea Imperiului Austro-Ungar, care a adus oraşului o înflorire economică inegalabilă şi referinţe stilistice inspirate din curente artistice prezente la Budapesta şi Viena”, a declarat Oana Grimacovschi reprezentantă a Asociației Culturale Kratima.

O filmare din timpul restaurării porţii.

… şi instantanee de la inaugurare.

www.kratima.ro