Meniu principal

Palatul Cuza de la Ruginoasa

palatul-cuza-ruginoasa-usi-intrare

Există în ultimii ani o activitate destul de susţinută de restaurare şi de redare în circuitul public sau într-un circuit mai restrâns a vechilor palate şi castele din România.  Cu fonduri private, guvernamentale sau europene s-a creat o piaţă de nişă, destul de exigentă şi mai pretenţioasă în care activează pe lângă firmele de construcţii şi firme producătoare de tâmplarie din lemn masiv.

Din acest motiv, deschide astăzi o rubrică permanentă, „Palate şi castele din România”, secţiune în care vom prezenta cele mai importante dintre aceste clădiri, cele mai multe fiind incluse în Lista Monumentelor istorice. Această secţiune începe cu

Palatul Cuza de la Ruginoasa

Construit în stil neogotic, palatul a fost restaurant recent,  reintrând în circuitul muzeal în 2013; valoarea lucrărilor a fost de 2,6 milioane de euro.
afis_palat_ruginoasa
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tâmplăria a fost realizată de firma AS SEB din Paşcani, atât ferestrele cât şi uşile fiind  realizate respectând modelul tâmplăriei iniţiale din 1804.

ruginoasa_intrare
ruginoasa_interior

Şi un lucru destul de rar întâlnit în România – scara principală beneficiază de un sistem performant de degivrare ( încălzirea prin pardoseală a scărilor pentru ca iarna să nu se formeze gheaţă ), lucrarea fiind realizată de firma EffHeat Systems din Braşov.
ruginoasa_degivrare

Istoricul şi alte detalii interesant despre Palatul Cuza pot fi găsite pe Wikipedia.