Meniu principal

O piaţă nouă la Rotterdam

BoonEdam-Markhal

Pentru a nu fi mai prejos de Barcelona, Stockholm sau Budapesta, oficialităţile din Rotterdam au decis în 2009 construirea unei pieţe acoperite, monumentale, care să devină un nou punct de atracţie al oraşului.
Au alocat un buget de 175 milioane de euro, proiectul de arhitectură a fost realizat de firma locală MVRDV iar clădirea Markhal a fost inaugurată la începutul lunii trecute, în prezenţa Reginei Maxima a Olandei.

 

Detalii tehnice:
– 40 metri înălţime / 11 etaje
– 96 spaţii comerciale la parter, subsol pe două nivele cu peste 20 magazime
– pe cele două laturi sunt 228 apartamente cu suprafeţe între 75 şi 200mp.
– parcare cu 1200 de locuri
– numărul de vizitatori estimat anual: între 4,5 si 6 milioane

Şi câteva fotografii din interior:

 

Cum în primele fotografii apar uşi rotative, acestea sunt, în Olanda fiind, Boon Edam

BoonEdam_markhal

Au fost instalate patru uşi rotative Duotour  şi 2 seturi de uşi glisante curbe Circleslide.

Provocarea pentru specialiştii olandezi a fost realizarea unor „bavete” flexibile între uşile rotative şi peretele cortină, având în vedere faptul că peretele cortină de 700mp este flexibil ( fiind montate în structura sa de susţinere cabluri din inox ) şi existând în permanenţă o mişcare ca a unei pânze de corabie. Aceste „bavete” au fost construite dupa acelaşi principiu ca al burdufului de la legatura dintre vagoanele de metrou sau tramvai.
Ca o constatare: bine ar fi fost să existe o astfel de soluţie şi la mall-ul din Băneasă unde, datorită faţadei, au existat destul de multe probleme în funcţionarea optimă a uşilor rotative.

markhal-detaliu