Meniu principal

O fabrică din Elveţia

planet-factory

Elveţia este renumită pentru produsele de cea mai bună calitate dar şi pentru preţurile acestora, semnificativ mai mari decât în restul Europei.
La o privire mai atentă asupra industriei de feronerie din această ţară se poate constata că sunt foarte multe firme de top la nivel internaţional, firme care au două trăsături comune: produsele lor sunt de nişă iar numărul mediu de angajaţi este în jur de 50, rare fiind cazurile când o firmă are peste 100 de angajaţi.

O astfel de firmă este Planet GDZ AG, lider european în producţia de garnituri retractabile automate – un produs relativ simplu, făcut bine şi pe care elveţienii îl vând în Europa, Rusia sau SUA ( 70% din producţie se exportă iar firma are doar 40 de angajaţi ). Îl vând atât de bine încât au făcut destui bani iar dacă tot au bani au construit o fabrică nouă.
planet_2009
Consultanţa şi proiectarea au fost asigurate de  firma de arhitectură Drost + Dittli Architekten AG iar proiectul este considerat un model privind cultura corporatistă elveţiană şi nivelul ridicat al standardului condiţiilor de muncă.
Şi, ca un exemplu privind ceea ce înseamnă planificarea şi execuţia la o construcţie noua este de remarcat perioada de 5 ani în care proiectul noii fabrici a fost gândit ( consultare, planificare, proiectare şi stabilirea exactă a furnizorilor ) şi termenul de doar un an pentru execuţie ( şantier ). La noi, în România, este exact invers: proiectul şi decizia durează jumătate de an, încep lucrările, se blochează apoi datorită lipsei finanţării, se completează şi se modifică planurile iniţiale, se schimbă soluţiile tehnice sau furnizorii şi, în final, după 2-3 ani şantierul este gata de recepţie; aceasta se face rapid şi apoi se trece imediat la alte modificări sau reparaţii la lucrări în garanţie pentru că s-au constat deficienţe ale proiectului sau de execuţie.

Cum arată fabrica puteţi vedea mai jos …

… şi o parte din compartimentările şi amenajările interioare.

Din interiorul spaţiilor de producţie nu este disponibilă deocamdată decât o singură poză … însă poate fi considerată reprezentativă privind amenajarea interioară şi condiţiile de lucru.
planet_factory

Sursa foto: Drost + Dittli Architekten