Meniu principal

Marcajul CE inteligent pentru produsele folosite în construcții

Smart_CE_marking_construction_products_2018

Foarte curând declarațiile de conformitate și agrementele tehnice vor fi mult mai ușor accesibile, de către orice, folosind, de exemplu, un simplu smartphone.

Comitetul European pentru Standardizare ( CEN ) a publicat recent agrementul CWA 17316: 2018 privind „Marcajul CE inteligent pentru produsele folosite în construcții”.

Conform reglementărilor europene, producătorii de produse pentru construcții trebuie să respecte regulamentul privind produsele pentru constructii (CPR – 305/2011) și să livreze o declarație de performanță (DP) pe piață în conformitate cu standardele armonizate funcționale (HENS).
CWA 17316: 2018 privind marcajele inteligente CE oferă o legătură între produs și agremente sau declarațiile de performanță emise în format digital. Acesta permite proiectanților, contractanților, utilizatorilor finali și autorităților publice să acceseze cu ușurință și să evalueze, folosind  instrumentele digitale adecvate, într-o manieră ușor de orientat spre utilizatori.
Mai mult, marcajul CE inteligent îi ajută pe designeri și procesatori să respecte specificatiile tehnice emise de producători.

Această inițiativă inteligentă CE este o piesă importantă a puzzle-ului de construcție digitală a pietei și va facilita dezvoltarea accelerată a unor noi instrumente digitale. Astfel se va realizarea trasabilitatii produselor, va exista o legătură directă cu producătorii fiind în același timp compatibilă cu modelul Building Information Modeling (BIM).

Smart_CE_Marking_detaliu

Pentru cei interesati, agrementul CWA 17316: 2018 este disponibil in format pdf aici