Meniu principal

Magazin Universal Bucureşti se demolează iar noua clădire va păstra arhitectura vechii faţade şi vitrinele curbe de la parter

magazin_universal_bucuresti_santier

Fostul Magazin Universal Bucureşti este în aceste zile demolat, urmând ca în locul acestuia să fie construită o clădire complet nouă, investiţia fiind estimată la 6 milioane de euro.
Cunoscut sub numele de Magazinul Bucureşti, cladirea a fost construită în anul 1929 de către Bucur Bunescu, numele iniţial fiind Magazinul Bunescu. În 1950, clădirea a fost naţionalizată şi a devenit Magazinul Universal Bucureşti.

Clădirea fostului Magazin Universal Bucureşti, considerat unul din­tre cele mai cunoscute centre comerciale de dinainte de ‘89, a fost cumpărată în 2013 de doi investitori olan­dezi – Heinen Gerard şi Baakman Johannes Jozefus Ma­ria, cu peste 4 mil. euro de la moştenitorii familiei Bu­nescu. 
Olandezii deţin în centrul vechi circa 15.000 mp de spaţii comerciale şi sunt astfel, potrivit datelor ZF, unul dintre cei mai mari proprietari din zonă.

Datorită faptului că imobilul este amplasat într-o zonă protejată, în centrul istoric, noii proprietari sunt obligaţi să păstreze arhitectura faţadei şi vitrinele din sticlă curbă de la intrare. Suplimentar, olandezii doresc ca mozaicul din pardoseală vechiului magazin să fie salvat şi recondiţionat.

Noua clădire va avea la parter aceleaşi vitrine curbe, specifice vechiului magazin. Suprafaţa construită va fi de de 4.200 mp, construcţia având 6 etaje cu magazine, la ultimul etaj fiind prevăzută construcţia unui restaurant panoramic.

magazin_universal_bucuresti_proiect_fatada

Ştirile ProTV au consemnat mai multe declaraţii ale celor implicaţi în acest proiect:

Silvestru Florian, directorul firmei de construcții: ″Se va ridica de la zero o altă clădire la aceeaşi înălţime şi se păstrează elemntele arhitecturale de faţadă. Va fi o clădire care va mai dura încă 100 de ani, pentru că aceasta nu cred că mai rezista la un cutremur mai mare″⁣.

Mario Kuibus, arhitect proiect: ″Vor fi diverse elemente interesante , un lift panoramic în interior. N-o să fie acel magazin de tip vechi etaj cu etaj sau un lift în colţul clădirii. Va fi brandul Bucureşti, va scrie mare la parterul cladirii″⁣.

Silvestru Florian: “Un mozaic frumos, fundiţa care a fost în perioada interbelică, nişte arcade romanice, uşile nu deosebite, dar de păstrat pentru ceva de continuitate″.

andrei_birsan_magazin_bucuresti
Sursa foto: Andrei Birsan
Sursa foto: Andrei Birsan

magazin_universal_bucuresti_santier_placuta