Meniu principal

La Catedrala Neamului a început montajul uşilor din bronz, fabricate în Germania

usi_montate_catedrala_neamului_noiembrie

Conform graficului de şantier, pe 10 noiembrie a inceput montajul uşilor la Catedrala Neamului. Catedrala va fi albă la exterior, va avea 27 uşi de bronz, fabricate în Germania și 392 de ferestre.

”O premieră este începerea montării uşilor, cu cele de la parter, care sunt speciale, în restul clădirii urmând a fi puse ulterior. În total sunt 87 de uşi.

De ce sunt speciale cele 27 de uşi de la parter? Acestea vor fi aduse din Germania, vor fi toate din bronz şi vor avea picturi pe ele. Astfel, la intrare şi în spatele catedralei vor fi câte trei uşi, care vor avea în centru o icoană cu Iisus şi Fecioara cu pruncul. Pe uşa din stânga vor fi Sfânţii Petru şi Pavel, iar pe cealaltă Sfinţii Andrei şi Luca.” a declarat pentru Ziarul Click, inginerul Vasile Crăcăoanu, reprezentantul Patriarhiei pe şantier.

Piatra ancadramentelor ușilor și ferestrelor este speciala, adusă de la o carieră din regiunea bulgară Vratza. Va fi folosit pentru prima oară la o biserică românească, un sistem computerizat care va comanda deschiderea automată a ușilor în caz de alarmă.

Conform ziaristilor de la Click, „deși se lucrează în trei schimburi cu peste 600 de oameni, acoperișul nu va fi terminat până la 25 noiembrie.
Turla cea mare, pantocrator, cea pe care va fi pusă crucea imensă care va duce înălțimea bisericii la peste 120 de metri, va fi acoperită ulterior. Deocamdată vor fi finalizate doar celelalte șapte turle, între care și clopotnița,”casa”celui mai mare sistem acustic montat vreodată într-o biserică din România. Este vorba de șase clopote, fabricate în Austria și puse deja pe acoperiș. Structura de oțel a acoperișului turlei-clopotniță a fost ridicată la peste 70 de metri înălțime și așezată pe poziție cu o macara specială capabilă să ridice la aproape 100 de metri peste 500 de tone.”

usa_catedrala_neamului

 

Sursa foto:  Ziarul Click