Meniu principal

Jurnalul de Afaceri: Inaugurări centre comerciale 2019. În prezent, sunt 19 mall-uri în construcţie

deschidere_centre_comerciale_2019

În luna noiembrie, Jurnalul de Afaceri a publicat o sinteză a pieţei actuale de retail precum şi cele mai importante date privind proiectele de retail aflate în faza de construcţie din România.
Cifrele publicate sunt extrem de importante pentru cei care lucrează în domeniul uşilor, sistemelor de acces sau compartimentărilor din sticlă, în final, fiind o cerere pentru câteva mii de uşi, zeci de sisteme de automatizare şi zeci de mii de metri pătraţi de sticlă, toate incluse în caietele de sarcini ale acestor noi centre comerciale.

În prezent, la nivel naţional, se află în construcţie nu mai puţin de 19 proiecte de retail, conform datelor CBRE. Dintre acestea, 13 sunt centre comerciale noi, iar în cazul a şase dintre ele este vorba de extinderea centrelor comerciale existente. Toate acestea au ca termen de inaugurare anul 2019.

Din proiectele aflate în construcție, la ora actuală, 53% este reprezentat de sectorul centrelor comerciale și 47% de parcurile de retail. Pe de altă parte, 18% din stocul de spații de retail aflate în dezvoltare sunt extinderi ale construcțiilor existente.

În prezent, 367.000 de metri pătraţi de spaţii de retail se află în construcţie. Proiectele urmează să fie inaugurate la finalul lui 2018 sau în 2019

Ansamblul_Openville_Timisoara_2018
Ansamblul Openville Timișoara

Dintre cele 19 proiecte de retail în construcție, cele mai mari, din punct de vedere al suprafeței dezvoltate, sunt:

  • Openville, din Timișoara, cu 47.000 de metri pătraţi
  • AFI Palace Brașov, cu 45.000 de metri pătraţi
  • Târgoviște Mall, cu 33.000 de metri pătraţi
  • Shopping City Târgu Mureș, cu 32.900 de metri pătraţi
  • Shopping City Satu Mare, cu 28.700 de metri pătraţi
  • DN1 Balotești, cu 28.000 de metri pătraţi
  • Baia Mare Value Center, cu 22.500 de metri pătraţi
  • Electroputere Parc din Craiova, cu 22.100 de metri pătraţi

Magazinul IKEA, cea mai mare deschidere din capitală
Când vine vorba de Bucureşti, de departe cea mai importantă deschidere pe segmentul de retail este reprezentată de noul magazin IKEA. Magazinul IKEA Pallady este al doilea din Romȃnia şi cel mare din Europa de Sud-Est. Unitatea de retail deţine o suprafaţă totală de 37.000 metri pătraţi. Magazinul este situat pe bulevardul Theodor Pallady.

Ikea_Pallady_2018
Sursa foto: Italo.ro

 

Bistriţa Retail Park şi Focşani Value Center sunt centrele comerciale deschise în primul semestru din 2018. Acestea însumează 14.000 de metri pătraţi de spaţii moderne de retail. De asemenea, pentru finele anului 2018, urmează să mai fie deschise mall-uri în Satu Mare, Baia Mare, Roman şi Slobozia. Mai exact, este vorba de oraşe terţiare cu o cerere neacoperită de spaţii de retail modern.
Tot pentru finele anului 2018, este programată încheierea lucrărilor de extindere din cadrul Shopping City Sibiu.

Broşura „Deschideri centre comerciale 2019” este disponibilă in format pdf şi poata fi descărcată direct de pe site-ul Jurnalul de Afaceri, click aici

 

www.jurnaluldeafaceri.ro