Meniu principal

Închizătoare ascunse pentru uşi, o alternativă la amortizoarele clasice

Astra_series_3000

În România se folosesc în mod curent amortizoarele clasice, cu braţ sau cu şină sau amortizoarele îngropate cu şină, o varianta mai evoluată a amortizoarelor clasice.

Pentru cei direct interesaţi prezentăm un alt tip de sistem de închidere a unei uşi, sistem care se bazează tot pe forţa hidraulică însă principiul de construcţie şi montaj este cu totul altul. În limba engleză sistemul este denumit concealed door closers, un termen corespondent în limba română fiind destul de dificil de găsit.
Acest „închizător ascuns” este fabricat şi utilizat în special în Anglia, dar în ultimul timp este folosit la foarte multe proiecte internaţionale mai ales din ţările asiatice; îl regăsim montat la uşile camerelor de hotel, la uşile de birou sau la uşile din segmentul rezidenţial.

Principalul avantaj al folosirii unui astfel de sistem de închidere este dat de faptul că este complet ascuns, neschimbând deloc designul uşii. Dezavantajul principal este dat de montajul mai dificil datorită frezării în foia de uşă şi faptul că se poate monta doar la uşile cu foaia plină, cu un cadru mai solid.
Astra 3000 Series closers_detaliu
Deşi mai fragil la prima vedere, în funcţie de model, performanţele acestuia sunt comparabile cu ale oricărui amortizor clasic: forţa de închidere până la EN4, reglarea vitezei de închidere, etc. Mai mult, sistemele sunt testate şi agrementate conform EN1154, au marcajul CE şi este ceritificat pentru uşile antifoc

Mai multe detalii despre astfel de sisteme se pot afla accesând site-ul unui din principalii producători engleze ai unor astfel de dispozitive, compania ASTRA Door Controls – www.astradoorcontrols.com