Meniu principal

În curând va fi posibil accesul gratuit la standardele EN?

curtea_europeana_de_justitie

Este posibila consecinţă a unei decizii emise recent  de Curtea Europenă de Justiţie

În prezent, toţi cei care doresc să cunoască oricare din standardele europene trebuie să plătescă câteva sute de lei pentru a intra in posesia unui astfel de document, în România doar  Asociaţia de Standardizare din România (ASRO)  fiind abilitată să publice şi să comercializeze aceste standarde.

Această situaţie este pe cale să se schimbe complet datorită deciziei Curţii Europene de Justiţie care în cauza C‑613/14 ( un litigiu între două companii irlandeze ) a stabilit faptul că un standard armonizat face parte din dreptul Uniunii Europene, clarificând astfel natura juridică a standardelor armonizate – aceste standarde sunt obligatorii şi fac parte din legislaţia UE.

Această decizie a Curţii Europene de Justiţie ( o instituție a Uniunii Europene care are sarcina de a garanta respectarea legilor europene ) consideră că standardele EN fac parte din legislaţia europenă. Urmarea logică imediată ar fi că toate standardele EN ar trebui să fie publicate pentru a fi astfel accesibile, în mod gratuit ( similar oricărei legislaţii europene ) pentru toate companiiile şi cetăţenii europeni.
Cum o astfel de situaţie ar submina bugetele multor asociaţii şi organisme care percep taxe de monopol pentru publicarea acestor standarde este de aşteptat o împotrivire din partea acestora, însă, mai devreme sau mai târziu, şi această latură financiară va fi clarificată şi reglementată.