Meniu principal

Improvizaţii la un cunoscut hotel de 4 stele

usa_intrare_rin_grand_hotel

Este vorba de Grand Hotel Rin, hotel care în momentul inaugurării se dorea a fi cel mai mare hotel din Europa.
Conform planurilor arhitecţilor, la intrare s-a instalat o uşă rotativă de mari dimensiuni, cu funcţie break-out ( antipanică ) şi două ieşiri laterale cu uşi batante echipate cu bare antipanică şi amortizoare.
De la început, pentru economie, uşa rotativă nu a avut în dotare o perdea de aer cald, astfel încât, încă din prima iarnă de la deschiderea hotelului, administratorii au constatat direct faptul că nu oricine îşi poate permite luxul de a avea o uşă rotativă cu dimensiuni mari; la orice rotire completă a uşii rotative se introduc în holul interior peste 10m³ de aer rece, disconfortul creat fiind evident.
usa_rotativa_rin_interiorCum „managerii calificaţi” au soluţii la orice problemă ( achiziţionarea perdelor de aer fiind exclusă din start, din motive bugetare ), s-a hotărât închiderea uşii rotative şi s-a lipit un afiş prin care clienţii hotelului erau invitaţi să folosească doar cele două uşi laterale.
usa_intrare_rin_afisCum şi prin cele două uşi batante aerul rece continua să pătrundă în interior, după 3 ani s-a găsit soluţia salvatoare: construirea unui sas din sticlă, construcţie care a distrus complet arhitectura intrării.
hotel_rin_sas
hotel_rin_sas_susSas-ul este prevăzut central cu o uşă în două canaturi flancată de două uşi într-un canat, cu o feronerie banală pentru uşi batante din sticlă, cu amortizor de pardoseală şi având mânere trăgătoare, mici de 500mm – o soluţie nefericită, departe de ceea ce presupune standardul unui hotel de 4 stele ( uşi similare se pot vedea la aproape orice covrigărie care are vitrina din sticlă ).
Dacă problema calităţii şi a luxului este, în final, problema proprietarului de hotel, a administratorilor şi a clienţilor care plătesc serviciile hoteliere, există o altă problemă care este cu adevărat gravă: prin construirea acestui sas, intrarea principală nu mai poate fi considerată cale de evacuare pentru situaţiile de urgenţă !!! Există alte căi de evacuare? Cum vor fi evacuate persoanele din interior? Oare nu s-a învăţat nimic din cele doua incendii care au avut loc în acest hotel?
hotel_rin_sas_detaliu

Iar dacă clienţii hotelui nu plătesc suficient(?) pentru a beneficia de o intrare decentă prin uşa rotativă, altfel se pune problema când sunt întâlnirile importante de partid: atunci apar bodyguarzii şi portarul în faţa uşii, se scoate afişul şi se porneşte uşa rotativă!

usa_rotativa_rin_hotel_1
Sursa foto: Ziarul Gândul
ministrul-rovana-plumb-la-sedinta-psd
Sursa foto: Ziarul Gândul

Nota: Fotografiile sunt de pe site-ul oficial al hotelului sau sunt capturi din filmul de prezentare Rin Grand Hotel.
În măsura în care, între timp ( mai precis în ultimile luni), s-au făcut modificări prin care s-a rezolvat situaţia prezentată mai sus, vom fi primii care le vom anunţa şi prezenta. Până atunci, de cel puţin de 3 ani, acest hotel are intrare principală complet improprie şi care nu corespunde normelor privind căile de evacuare.
Scopul acestui gen de articole este doar de a atrage atenţia asupra neregulilor flagrante care pun în pericol viaţa oamenilor, aceste articole fiind grupate într-o secţiune specială,  Efectul Colectiv.