Meniu principal

IKEA – soluţii de intrare

usa-intrare-ikea

Pentru că au o reţea  de magazine la nivel global,  pentru că exista un trafic intens de cumparători şi, mai ales, pentru că prin uşile de ieşire sunt transportate cărucioare voluminoase,  se poate considera că soluţiile adoptate de acestă companie suedeză pot fi luate ca reper în ceea ce priveşte căile de acces ( intrari şi ieşiri  ) cât şi în ceea ce priveşte căile de evacuare şi urgenţă.

În ceea ce priveste uşile de intrare/ieşire, IKEA avea montate până de curând doar uşi rotative de la Besam

sau de la Boon Edam ( lipsind dintre  furnizori mărci precum Geze sau Dorma ).

Uşa Boon Edam montată de BitWindoors la IKEA Băneasa

Surpriza o reprezintă montarea în cel puţin 8 magazine IKEA din Rusia a unor uşi rotative KBB Group din China, cunoscuta marcă asiatică urmând să instaleze uşi rotative şi la magazine IKEA din Anglia, Olanda sau Belgia ( ţări în care este deja prezentă de câţiva ani ).

moscova1

Şi, dacă este vorba de trafic intens şi uşi rotative, se poate prezenta situaţia unui mall deschis recent în România:

– intrarea la deschiderea oficială s-a dorit să se faca prin uşile rotative – soluţie complet greşită. Niciodată o uşă rotativă automată normală nu va funcţiona când  există îmbulzeală! Se blochează aşa cum se poate vedea şi mai jos. Ori se face accesul prin uşile de evacuare laterale ori se montează uşi rotative cu foile rabatabile sau cu foi glisante în interior.

Sursa – ObservatorulPH

– uşile rotative normale nu pot fi folosite la ieşirea prin care trec persoane cu cărucioare. Părcarile amplasate în faţa unui mall dirijează automat clienţii cu cărucioare prin aceste uşi şi fac foarte dificilă ieşirea ( acesta este motivul pentru care în majoritatea mall-urilor fluxul de clienţi este dirijat folosind scările rulate şi uşile glisante către parcările subterane ).

Care va fi soluţia normală pentru acest mall? Instalarea unor uşi rotative mai mari şi având altă configuraţie, intenţia fiind deja anunţată în presă locală de proprietarii mall-ului:

„… mall-ul va avea doua uşi rotative suplimentare. Traficul la mall a depăşit aşteptările investitorilor”