Meniu principal

Grile de ventilaţie pentru ușile de interior cu izolare fonică

grila_ventilatie_usa
Grilele de ventilaţie ( întâlnite și sub denumirea de panouri de ventilaţie sau grile de transfer ) au un rol foarte important în ventilarea interioarelor, mai ales atunci când este vorba de spaţii cu umiditate mare, cum ar fi băile, toaletele sau camerele complet închise. 
Mai mult, în ultimul timp, datorită extinderii și dezvoltării conceptul de casă pasivă care presupune o circulaţie a aerului în interiorul casei, grilele de ventilaţie au căpătat o importanţă deosebită.
Cele mai întâlnite modele de pe piaţa românească sunt din plastic sau din aluminiu, fiind montate pe uși normale, rolul acestora fiind de creștere a debitului de aer care este transferat între spaţiile delimitate de ușă.
 
Însă sunt situaţii în care ușile sunt cu izolare fonică ( de exemplu cele de la dormitoare sau birouri ) unde grilele de ventilaţie normale nu corespund cerinţelor. Pentru astfel de cazuri, producătorii specializaţi oferă grile speciale, acestea fiind constructiv, puţin mai complexe și având o altă structura interioară.
Un astfel de produs este grila oferită de compania britanica Renson, model Silendo care asigură o izolare fonică de 32db.
Grila este confecţionată din aluminiu iar izolarea fonică se realizează folosind un burete special montat în interiorul acesteia. Din desenul de mai jos se poate vedea o sectiune transversală a ușii având grilă de ventilaţie, cu „decalajul” existent între fanta de intrare și fanta de ieșire dar și căptușeala interioară din burete.
În general, echiparea ușilor cu grile de ventilaţie cu izolare fonică se va lua în calcul încă din faza de alegere si comanda ușilor ( înainte de montaj ) și trebuie avut în vedere că nu orice model de ușă poate fi echipat cu astfel de grile speciale. 
În România, cei mai importanţi producători sau importatori de uși au in portofoliu grile de ventilaţie pentru uși cu izolare fonică, sunt montate la comenzile speciale, modelul Silendo de la Renson fiind întâlnit în destul de multe proiecte locale
 
 
dimensiuni_grila_ventilatie
 
www.rensonuk.net