Meniu principal

G-U România: bare antipanică în conformitate cu normelor europene EN 1125

sisteme_antipanica_gu_norme_EN

După o istorie de succes de peste 100 de ani, G-U ( Gretsch­-Unitas ) este unul dintre producătorii importanți la nivel mondial în domeniul tehno­logiei fere­strelor și ușilor, sis­temelor de acces automate și sis­temelor de manage­ment al clădi­rilor.
Pentru o secu­ri­tate garantată a căilor de evacuare, pro­du­sele oferite de G-U pot constitui soluții ideale in cadrul unor sisteme inovatoare, cu o inter­corelare perfectă a funcțiilor. Toate sunt extrem de ușor de montat și pus în funcțiune – începând cu broaștele de panică (meca­nice, meca­tro­nice, cu acțio­nare moto­rizată sau cu radio­co­mandă inte­g­rată), trecând prin termi­nalele de la ușile de evacuare cu sis­teme de blo­care elec­trice și terminând cu ușile gli­s­ante monate pe căilor de evacuare.

Sistemele antipanica pentru căile de evacuare

Sistemele antipanică, în conformitate cu EN1125 au ca scop asigurarea ieşirii în siguranţă pe o uşă, cu un efort minim şi fără a cunoaste în prealabil modul de funcţionare a acesteia.

Se folosesc în situaţii potentiale de panică, pentru căi de evacuare echipate cu uşi ce pot fi încuiate.
Sistemele antipanica EN1125 sunt destinate spaţiilor publice şi au ca element distinctiv folosirea la interior a unei bare transversale pentru descuierea şi deschiderea uşii. Uşile se deschid întotdeauna spre exterior.

G_U_bare_antipanica

În concordanţă cu  EN1125 sistemele sunt supuse la două teste de conformitate.
Broaştele sunt supuse unei presiuni de 25N pentru a simula contrapresiunea garniturilor.
Într-o primă fază sistemul este testat la o forţă de deschidere de 80N în direcţia evacuării. Apoi, uşa este supusă unei forţe suplimentare de 1000N care simulează presiunea exercitată de mai multe persoane la evacuare în situaţie de panică.
În acest al doile caz, forţa necesară deschiderii uşii nu trebuie să depăşească 220N.
După teste repetate, sistemul este supus şi unor probe de vandalism care simulează utilizarea de zi cu zi.
test_bara_antipanica_BKS

De reţinut : dacă sistemele antipanică sunt agrementate în conformitate cu EN1125, sistemele pentru evacuare de urgenţă, sunt agrementate în conformitate cu EN179  şi sunt destinate echipării spaţiilor în care persoanele cunosc locaţiile şi modul de funcţionare a uşilor ( ca exemple sunt spaţiile rezidenţiale, birourile sau alte spaţii nedestinate publicului ). În acest ultim caz uşile se pot deschide către exterior sau către interior.

În ambele cazuri EN1125 sau EN179, sistemele de încuiere (broaştele) sunt special construite pentru a asigura funcţia de panică, adică descuierea şi deschiderea din interior, pentru a se asigura calea de evacuare.

Pentru cei interesaţi un catalog cu sistemele antipanică G-U este disponibil în format pdf, click aici

Informaţii şi detalii suplimentare despre sistemele antipanica sunt disponibile pe site-ul reprezentanţei G-U România  www.g-u.ro