Meniu principal

Fuziunea Kaba + Dorma

kaba-dorma
riet_cadonau
Riet Cadonau – CEO Kaba

Concernul german Dorma şi concernul elveţian Kaba au anunţat oficial astăzi, 30 aprilie, fuziunea lor.
Conform declaraţiilor oficialilor Kaba, între Dorma şi Kaba a existat un acord comun încă de acum 15 ani  însă unul dintre obstacolele majore l-a constituit răspunsul la întrebarea cine va conduce noua entitate.
După retragerea din conducerea Dorma a proprietarului Rudolf Menkel şi preluarea conducerii de către cele două fiice, acum doi ani
stiftung_dormanegocierile privind fuziunea au fost reluate, ajungându-se în acest moment la faza demarării procedurilor administrative.

Prin aportul celor două companii, noul „holding” Kaba + Dorma se poziţionează pe locul 3 la nivel global pe piaţa tehnologiei de securitate, cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde euro şi aproximativ 16.000 angajaţi.
cifreAfacerile celor doua companii se completează reciproc, 80% dintre produse fiind complementare: Dorma produce uşi automate, Kaba nu mai activează în acest domeniu ( a vândut în urmă cu câţiva ani această divizie ); Dorma produce feronerie pentru uşi din sticlă si amortizoare, Kaba nu are în portofoliu astfel de produse.
În schimb, Kaba produce sisteme de acces în clădirile de birouri / sisteme de securitate, produse care sunt la un nivel foarte scăzut dezvoltate de Dorma.
La nivel global, completarea celor două companii este şi mai evidentă: Kaba este foarte bine poziţionată pe piaţa americană cu cele 34 de reprezentanţe locale în timp ce Dorma acoperă perfect regiunea Asia-Pacific prin reprezentanţele proprii.

Detalii suplimentare privind fuziunea sunt deja publicate şi pot fi accesate pe site-ul Dorma.

UpDate 8 mai 2015

Pentru că din comunicatele celor două companii nu reiese clar cine pe cine a preluat ( fuziunea fiind doar o formulare diplomatică ) venim cu câteva precizări care clarifică în mare măsură această situaţie:
– Kaba va avea 52,5% la noua companie
– sediul noii companii va fi la Rümlang, lângă Zürich, Elveţia
– Preşedintele Consiliului de Administraţie al noii companii va fi Ulrich Graf , fost Preşedinte Kaba
– CEO va fi Riet Cadonau – CEO Kaba
– singura funcţie care va fi ocupată de un manager de la Dorma fiind cea de CFO ( Director Financiar ) prin Bernd Brinker – CFO Dorma