Meniu principal

Folosiţi corect spuma poliuretanică pentru montajul uşilor şi ferestrelor?

Penosil_spuma_montaj_usi

Campanie PENOSIL derulată de MerităCitit

Spumă poliuretanică este un produs versatil, folosită în principal pentru fixarea, umplerea și etanșarea rosturilor ușilor și ferestrelor precum și pentru izolarea termică și acustică a diverselor spaţii. Datorită faptului că se aplică ușor şi are performanţe tehnice deosebite, a devenit un produs indispensabil în construcții.

De ce este important să alegi spuma poliuretanică potrivită lucrării tale? Pentru că fiecare tip de spumă are proprietăți specifice ce se adresează unui anumit tip de lucrare. Alegerea spumei potrivite face diferenţa dintre un rezultat de calitate şi un rezultat nemulţumitor sau chiar apariţia de probleme suplimentare.

De exemplu, ai păţit sau ai auzit că după ce s-a montat o uşa la interior, acea uşă nu se mai închide, sau avea tocul umflat? Se întâmplă des, căci se montează uşa cu o spumă nepotrivită, aleasă la întâmplare.

Situaţiile cele mai frecvente la care se foloseste spuma
– izolare: datorită proprietăților sale, spuma ajută la îmbunătățirea condițiilor acustice și termice
– montaj uși, ferestre, diverse panouri sau cadre
– etanșare şi umplere goluri: permite umplerea rosturilor neregulate sau fisuri mari, goluri rezultate de la penetrarea suprafeţelor pentru lucrări de instalaţii, canalizări, diverse amenajări, acoperişuri, etc).

Spumele poliuretanice cele mai întâlnite pe piaţă se împart în mai multe categorii
– în funcţie de mod de aplicare: manuale (de pai) sau de pistol
– în funcţie de rezistenta la temperatura de aplicare: de vară, de iarnă. Există şi spume inovatoare de calitate, all-season
– în funcţie de clasa de rezistenţă la foc – nerezistente sau rezistente

pistol_spuma

Alegerea spumei potrivite

Spumele „de pai” – recomandate la lucrările de umplere goluri, rosturi mari. Acestea expandează mult, volumul de gaz propulsor nu este controlat prin paiul cu care se aplică, astfel, debitul de spuma fiind mare. Se realizează nevoia de umplere, dar nu va rezulta o izolare corespunzătoare, datorită faptului că spuma rezultată, după întărire, va avea o densitate redusă (va părea „multă” dar înăuntru este diafană, fără putere suficientă de izolare şi cu grad mare de măcinare în timp).

Spumele „de pistol”
Se aplică cu pistol pentru spumă. În acest fel apare avantajul de a putea controla debitul de gaz propulsor din tubul de spumă, astfel încât spuma rezultată să expandeze uniform, controlat, cu post-expandare redusă (cu presiune mai mică pe suprafeţele din jur). În plus, formulele spumelor de pistol au proprietăţi tehnice superioare.

Spumele de pistol reprezintă alegerea corectă pentru montajul uşilor sau ferestrelor sau pentru orice etanşare unde se doreste precizie, randament şi performanţă tehnică.

Film de prezentare – diferenţa între ‘spuma de pai” şi „spuma de pistol”

 

Sursa informaţii şi foto – Campanie PENOSIL derulată de MerităCitit