Meniu principal

Eleganţa şi designul modern al balcoanelor din sticlă şi siguranţa fizică a persoanelor

balcoane_sticla_sparta_australia

Sticla arhitecturală este din ce în ce mai prezentă în proiectele rezidenţiale, fiind unul din elementele care dau un aer modern şi elegant noilor construcţii, balcoanele cu parapeţii doar din sticla numărându-se printre trend-urile adoptate în ultimii ani.
Performanţele tehnologice atât în ceea ce priveste sticla cât şi sistemele de prindere au permis proiectarea balcoanelor folosind suprafeţe vitrate mari şi cu foarte puţine elemente de prindere, siguranţa fizică a persoanelor fiind garantată de standardele de calitate ale materialelor folosite şi de normele privind proiectarea şi montajul.
Dar ce se întâmplă atunci când, din motive de „optimizare bugetară” se folosesc materiale neconforme, în cazul de faţă, o sticla securizată netestata şi însotiţă de un certificat de calitate îndoielnic?
Se va întâmpla ca la Melbourne ( Australia ) unde, în această vară, la o clădire rezidenţială au început să se spargă „în mod spontat” sticlele montate la balcoane ( sticla fiind importată din China ) şi unde, pe lângă pericolul produs pentru cei care folosesc balcoanele respective, a existat şi riscul rănirii celor care, întâmplător, circulau prin zona respectivă.
balcon_spart_3Despre fenomenul de spargere spontană a sticlei s-a mai scris pe site-ul DespreUşi ( click aici ); nu avem decât să repetăm aceeaşi recomandare: Testul Soak iar pentru sticlele de la balcoane, chiar dacă este mai scump, recomandarea utilizării sticlei duplex securizate.

Filmul care suprinde momentul spargerii spontane a sticlei.