Meniu principal

Efectul Colectiv

iesire-urgenta

Pentru a nu uita ceea ce s-a întâmplat la Club Colectiv dar şi pentru că ne ocupăm de uşi, vom avea, începând de astăzi, o noua rubrică, numita Efect Colectiv, în care vom prezenta în mod constat şi vom aduce la cunostinţa tuturor, cazurile flagrante de încălcare a celor mai elementare norme din domeniul căilor de evacuare: montaje greşite, produse neconforme, blocări ale căilor de evacuare, etc.

Lucrăm de mult timp în domeniul uşilor; am participat la multe proiecte şi am vândut / montat destul de multe uşi sau sisteme de feronerie astfel încât să avem măcar o idee despre ce şi cum s-a montat, în special, la clădirile de interes public din România ( instituţii, săli de spectacole, mall-uri, supermarket-uri, etc. ).
Concluziile nu sunt dintre cele mai fericite; în foarte multe cazuri s-a cumpărat ceea ce a fost mai ieftin, s-au montat greşit, de cele mai multe ori de către persoane necalificate şi fără absolut nici o responsabilitate nici din partea dezvoltatorilor, nici din partea antreprenorilor sau montatorilor.
Multe dintre clădiri au fost construite pentru a fi vândute imediat ( unele şi-au schimbat proprietarii de 2-3 ori chiar înainte de a fi terminate ), extrem de multe firme care au livrat şi montat uşile au fost dizolvate sau au dispărut între timp, constatându-se, cu mirare acum, faptul că România are un patrimoniu considerabil de clădiri cu probleme evidente de funcţionalitate şi siguranţă ( de clădirea Millenium arsă în urmă cu 8 ani, vă mai amintiţi? Nici acum nu a fost renovată! Oare de ce? ).

Iar remedierea şi utilarea corespunzătoare a acestor clădirii ( nu trebuie uitate clădirile mai vechi care sunt într-o situaţie şi mai grea ) va fi extrem de scumpă şi imposibil de realizat într-un termen scurt. Controalele ISU vor găsi câţiva „ţapi ispăşitori”,  se vor da amenzi, vor mai apare articole de presă apoi totul se va uita, exemplul bulinei roşii ( cea de pe clădirile care se pot prăbuşi la cel mai mic cutremur ) fiind concludent.

Revenind la noua rubrică, începem cu …

Biblioteca Natională – uşi de evacuare legate cu lanţul

Fotografiile sunt din data de 9 noiembrie 2015 ( la 10 zile de la incendiul din Club Colectiv ) şi au fost descărcate de pe contul de Facebook a unui specialist din domeniul uşilor. Aici situaţia este alta comparativ cu cea dintr-o clădire neconformă: proiectanţii au prevăzut totul în caietele de sarcini, beneficiarul a alocat banii pentru a avea căile de evacuare conform normelor europene, antreprenorul a montat respectând specificaţiile proiectanţilor însă administratorii clădirii, din diverse motive, le-au blocat.
Pot exista şi explicaţii care să justifice situaţia din fotografiile de mai jos: spaţiile respective sunt închise publicului, scenariile de evacuare au fost schimbate şi uşile respective nu mai sunt obligatorii, etc. Sau poate este vorba de lipsa personalului care să supravegheze aceste ieşiri libere, neexistând un sistem de control al fluxului de persoane care circulă prin clădire … sau este doar comoditate şi necunoaşterea crasă a regulilor elementare de siguranţă care trebuie să fie respectate într-o clădire cu flux mare de persoane.
Şi o întrebare apărută datorită ultimei fotografii: ce rost are o uşă de evacuare în 2 canate la exterior dacă la interior există o uşă banală, într-un singur canat? Se mai respectă calculul fluxului de persoane prin respectiva ieşire? Uşa din interior face parte din proiectul iniţial sau este o completare ulterioară? Vom întreba oficial administratorii acestei clădiri şi aşteptăm cu interes un răspuns.

iesire-urgenta-3
iesire-urgenta-2
iesire-urgenta-1
iesire-urgenta-4