Meniu principal

Dezbatere GIS 2016: Siguranţa la incendiu

Între 22 si 23 martie, la Hotel Radisson Blu va avea loc una din cele mai importante conferinţe destinată arhitecturii şi designului de interior din România, Architecture Expo Conference GIS 2016.
Conferinţa va reuni peste 250 de arhitecţi importanţi din România, iar în paralel se va desfăşura Conferinta Naţională de Instalaţii CONTRACTOR la care sunt aşteptaţi 200 de ingineri şi proiectanţi din domeniul instalaţiilor

De interes direct, în prima zi, va fi conferinţa organizată de  GIS & CONTRACTOR

SIGURANTA LA INCENDIU

Moderator: arh. Florin ENACHE – membru al consiliului naţional al Ordinului Arhitecţilor din România, coordonator al grupului “Siguranţa la incendiu”, România
Arh_florin_enacheÎn avantpremiera conferinţei din martie, mai jos sunt câteva dintre punctele care vor fi atinse de moderator:

Anul 2015, profesional, a fost poate anul în care am reuşit să mă implic cel mai mult din cei 10 ani de experienţă, în proiecte de grup, de organizaţie, de comunitate. În puţine cuvinte P118/1-2015 este “biblia siguranţei la incendiu” pentru domeniul proiectare şi construcţii. Experienţa din ultimii ani în domeniu, accesul în multe proiecte mari recente şi implicarea în OAR, au dus cumva firesc la concretizarea nevoii tot mai viscerale, de adaptare a cadrului legislativ. Dezbaterea publică asupra proiectului de normativ P118/1-2015 din luna mai, a fost generatorul grupului de lucru OAR împreună cu care am participat efectiv la o serie consistentă de dezbateri profesionale ulterioare, şi să fim un partener activ al elaboratorului.

#Colectiv, în octombrie 2015, a fost fractura de mentalitate care a schimbat radical atitudinea şi modul de abordare asupra domeniului “siguranţa la incendiu” şi a readus în prim-plan un subiect pe care cu toţii îl ştim: nu putem construi ignorând regulile şi ignorând profesioniştii. Am crezut că putem. O piaţă guvernată de “preţul cel mai mic” şi de iresponsabilitate duce de fapt la un preţ prea mare pe care tot noi îl plătim: VIAŢA.

Oamenii nu mor în incendiu din contact cu focul, intoxicarea cu fum şi panica sunt de fapt factorii esenţiali care influntează comportamentul celor surprinşi de un incendiu şi în acest domeniu se fac studii la nivel mondial, foarte multe în ultimii ani, tocmai pentru că domeniul construcţiilor devine din ce în ce mai complex. Nu e simplu să poţi educa publicul, să îl pregăteşti pentru o situaţie pe care nu o experimentează constant, deci nu poate deveni un obicei, şi nici să îi creezi reflexe reale pentru a reacţiona perfect în situaţii limită. În acest context, exerciţiile de evacuare, au devenit o formalitate, oamenii nu mai reacţionează la alarmarea în caz de incendiu. Ce facem ?

www.bucharest.iegis.eu