Meniu principal

Despre un altfel de acces la Tunelul Timpului de la Castelul Bran, un proiect 100% românesc!

castelul_bran_tunelul_timpului

Elmas Brașov

Ascensorul STONE, locul I la concursul „Proiectul anului 2019”, ELEVATOR WORLD

Un proiect 100% românesc, liftul instalat în Tunelul Timpului de la Castelul Bran, a fost recunoscut pe plan internaţional, unicitatea acestui model făcându-i pe juraţii concursului mondial „Elevator World”, care s-a desfășurat în SUA, să-i acorde premiul I la categoria „Ascensoare cu scop special”.
Printre ascensoarele care au mai intrat în această competiţie mondială și au fost premiate la alte categorii s-au mai numărat modele produse de producători de renume din Germania, Marea Britanie, SUA sau Japonia (Mitsubishi Electric).

Prin acest proiect, Castelul Bran a crescut paleta serviciilor pe care le oferă turiștilor fascinaţi de istorie, de frumoasa poveste a Reginei Maria, dar și de mitul Contelui Dracula.
Prezent la Bran, cu ocazia înmânării oficiale a acestui premiu, domnul Bülent Yilmaz, Managing Director la Elevator World, divizia pentru Europa, a spus ca liftul proiectat de compania brașoveană Elmas este ca un diamant.
„Premiul acesta este unul foarte special, deoarece a fost acordat unui lift cu adevărat deosebit, faţă de cel folosit zilnic. În conformitate cu precizările specialiștilor din Comitetul Tehnic, numele companiei, Elmas, înseamnă diamant în mai multe limbi, iar și acest proiect este ca un diamant”, a explicat Bülent Yilmaz. 

premiu_elmas

Construcţia întregului Tunel al Timpului este una unicat, 100% românească, și a fost executată în cadrul unui monument istoric în condiţii deosebite, în subteran, cu tehnologii speciale deoarece geometria, atât a tunelului, cât și a domului, presupune secţiuni fără nici un fel de repetabilitate și un grad extrem de ridicat de dificultate de realizare. 12 mineri au dislocat 330 de metri cubi de stâncă de diverse durităţi pentru a putea fi mărită secţiunea putului și a tunelului orizontal. S-au consumat 29.000 de ore de muncă, volumul total de săpătură fiind de 1.900 de mc, echivalentul a 100 de tiruri, si s-au turnat 420 de mc de betoane speciale, echivalentul a 100 de betoniere.

castelul_bran

De asemenea, cabina liftului este special proiectată pentru acest tunel, este unică, efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31 metri, între cele două staţii, cea de pornire și cea de sosire. O provocare pentru proiectanţi care au fost nevoiti să găsească o soluţie inedită pentru evacuarea de urgenţă: o trapă în tavanul cabinei și un mecanism electric de ridicat care a fost montat în partea superioară a puţului.
elmas_castelul_bran
Totodată, liftul este prevăzut cu senzori pentru detectarea seismelor, de fum, de temperatură, umiditate, dar și senzori de detectare a gazelor. În cazul în care acestea se vor activa, cabina lifului va fi direcţionată spre staţia superioară. Viteza de deplasare este flexibilă pentru a putea fi adaptată nevoilor și scenariilor media, iar în interiorul liftului s-au montat ecrane de ultimă generaţie, camere foto și video, făcând posibilă modificarea spectacolului media ori de câte ori se va dori acest lucru.

„Acest trofeu pe care l-am obţinut se adresează întregii echipe care a dus proiectul la bun sfârșit. Performanţa a fost posibilă doar prin efortul colectiv al tuturor celor 420 de angajaţi ai companiei. Este un proiect unicat, pentru care am obţinut toate certificarile și avizele necesare în vederea funcţionării”, a precizat domnul Marton Geza Roth, Directorul General Elmas.

Fim prezentare proiect Tunelul Timpului – Castelul Bran

Despre Elmas Brașov
Compania Elmas Brașov a fost înfiinţată în 1990, având capital 100% românesc. Activitatea principală a firmei este fabricarea echipamentelor de ridicat și manipulat.
Sediul central al societăţii este în Brașov, spaţiile de producţie, depozitare, reparatii și cel administrativ întinzându-se pe o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi. Compania are opt puncte de lucru la nivel naţional și trei societăţi comerciale cu același obiect de activitate în ţările vecine Moldova, Bulgaria și Ungaria. 

 

www.elmas.ro