Meniu principal

Despre siguranţă şi căile de evacuare din instituţiile publice

registrul_comertului

În urma incendiului de la Colectiv, brusc autorităţile române au descoperit că legislaţia este neclară şi incompletă şi, mai mult, datorită corupţiei, nepăsării sau incompetenţei, nici ceea ce este clar nu se aplică sau sancţionează. Dar pentru că trebuia să existe o reacţie, au început controalele, sancţiunile şi închiderea de cluburi si teatre, totul culminând cu închiderea Stadionului Naţional. Este normal, şi, în măsura în care sunt justificabile aceste decizii, suntem de acord cu ele. Totuşi avem de făcut o remarcă: spaţiile care au fost închise sunt opţionale: intrăm sau nu intrăm într-un club, mergem sau nu mergem la un anumit teatru, pe undeva este şi responsabilitatea personală a celui care intră într-un spaţiu necorespunzător.

Dar ce facem în situaţia în care suntem „obligaţi” să intrăm într-o anumita clădire?  În instituţiile de stat, în primării sau spitale sau în alte instituţii, neavând posibilitatea opţiunii ? A auzit cineva de sancţiuni sau de închiderea unor astfel de spaţii? Măcar de un anunţ privind eventuale probleme ale unor astfel de imobile?

Întâmplarea face ca zilele acestea să ajungem la Registrul Comerţului din Bucureşti, o instituţie de preciat pentru schimbările din ultimul timp şi pentru eforturile făcute pentru a reduce birocraţia, cu o conducere nouă şi evident cu o altă mentalitate faţă de ceea ce a fost înainte. Însă ghinionul actualilor manageri îl constituie „moştenirea” clădirii în care funcţionează; ştim că se caută soluţii pentru a face clădirea funcţională, însă până atunci, situaţia este cea pe care o prezentăm mai jos.
Mai întâi o scurtă descriere a clădirii: an construire 2005, 4 etaje, o suprafaţă utilă de 6.800 mp, două intrări identice, două scari interioare şi două rânduri de lifturi de capacitate mică. În medie, sunt câteva sute de persoane în clădire ( în afară de angajaţi ); în ziua cand au fost făcute fotografiile doar la etajul 1 erau câteva sute de persoane la ghişee.
Una dintre intrări nu este pentru public, accesul făcându-se doar prin a doua intrare, folosind uşa rotativă de mai jos. O uşă rotativă manuală, de mici dimensiuni având lângă ea o singură uşă batantă de evacuare, evident prea îngustă pentru traficul de persoane existent.
rc_parter_iesireLa parter, din holul interior exista o uşă de acces  la ghişeele Registrului Comerţului Ilfov ( foto sus ). Aceasta este dotată cu bară antipanică pentru evacuare însă este complet inutilă, în condiţiile în care uşa este dublată de o altă uşă din PVC care se deschide în interior.

Mai jos este uşa de acces la scara interioară care duce la etajul 1 ( cel mai mare flux de persoane este către acest etaj unde sunt ghişeele Registrului Comerţului Bucureşti ) … aici avem o uşă într-un singur canat şi o scară îngustă, extrem de întortochiată şi abruptă.
acces_etaj
scara_etaj
usa_etajExistă şi o a doua uşă pentru evacuare, nu foarte vizibilă ( corespunde probabil cu scara interioară de la cea de-a doua intrare ), însă aceasta este chiar lângă xerox, unde se formează în general coadă iar pe uşă, în afara de indicatorul de uşă de evacuare există un afiş al cărui mesaj aproximativ este „Interzis persoanelor străine”.usa_evacuare-secundara

Văzând pozele de mai sus, îşi poate inchipui cineva ce se va întâmpla în cazul unui cutremur sau incendiu? Cum vor putea fi evacuate câteva sute de persoane pe o astfel de scară interioara şi printr-o asemenea ieşire, în condiţiile în care sunt şi persoane în vârstă sau mai corpolente?
Aceste clădiri fac parte din patrimoniul imobiliar actual al României, s-a construit prost, fără să se respecte normele iar cei care care au decis atunci, astăzi nu mai sunt în funcţii şi nu sunt traşi la răspundere; în schimb, problemele au rămas iar rezolvarea lor ne va costa extrem de scump.
Se pot închide toate aceste clădiri? Exclus. În schimb, un plan de reconstrucţie pentru următorii 4-6 ani se poate face iar dacă statul a permis să se construiască astfel de clădiri, acum ar trebui să-şi asume o parte din responsabilitate şi să asigure, măcar parţial, finanţarea lucrărilor. Altfel, la primul cutremur sau incendiu, vom plăti cu toţii un preţ mult mai mare.

Numărul de persoane aflate, într-o zi obişnuită, din interiorul clădirii Registrului Comerţului, se poate estima uşor urmărind mai jos, filmarea postată pe YouTube de cunoscutului ziarist Vlad Petreanu. Vă puteţi închipui toate aceste persoane folosind, în caz de panică, scara interioară prezentată mai sus?