Meniu principal

Despre intrări, treceri şi uşi în cartea „Disconfort Residence”, autor arh. Radu Negoiţă

disconfort_residence_radu_negoita_lansare_cluj_2018

Cu numele complet „Disconfort Residence – Cum să identifici capcanele din schița apartamentului pe care vrei să-l cumperi” această carte este o primă tentativă de a evalua o parte dintre greşelile de arhitectură, greşeli cu care se pot întâlni ulterior zilnic, pe perioada celor 30 de ani de plătit rate, cei care cumpără un astfel de apartament.
Plecând de la planurile reale ale apartamentelor scoase la vânzare în acest moment, cartea este un adevărat ghid pentru cei care doresc să-şi cumpere un apartament şi cuprinde explicații accesibile despre lucrurile la care trebuie să fie atenţi, pentru a putea alege în cunoştinţă de cauză.

Lansată pe 19 aprilie la Seneca Anticafe ( Bucureşti ), prezentă în standul Editurii Publica de la Bookfest, cartea Disconfort Residence va fi lansată în această săptămână şi la Cluj, în prezența autorului, invitatul special fiind Dl. Arh. Şerban Ţiganas, Preşedinte OAR ( detalii foto).

Cartea prezintă cu măiestrie, sarcasm și, pe alocuri, cu umor negru contagios, situații din contextul mediului investițional „mioritic” actual. Mă bucur că a ales să își exprime punctul de vedere în scris și cu atâta minuțiozitate – prin această carte, cei care își caută o locuință au acum de partea lor aliatul potrivit.  – Mario Kuibuș

” Cartea de faţă este o primă tentativă de a evalua o parte dintre greşelile de arhitectură cu care te poţi întâlni aproape zilnic în 30 de ani de plătit rate (nu îţi doresc, dar se poate întâmpla…). Hazul de necaz e opţional – dacă vrei să îţi cumperi o locuinţă, vei găsi aici explicații accesibile despre lucrurile la care trebuie să fii atent, ca să poţi să alegi în cunoştinţă de cauză. Avertisment: nu se recomandă celor slabi de inimă. 

P.S.: Dacă şi voi aţi observat că oraşele din România nu seamănă cu cele din Franţa şi sunteţi curioşi „cum de se poate aşa ceva”, mergeţi la capitolul despre sursele haosului din zona imobiliară sau, pur şi simplu, cumpăraţi cartea. ” – dr. arh. Radu Negoiţă, fondator piatradecasa.ro & Case Strâmbe pe Radar

 

Şi cum intrările, trecerile şi uşile ocupă un loc important printre subiectele abordate de autor, redăm mai jos unul din exemplele tratate de autor.

Intratul în apartament prin cutia de frigider

intrare_frigider

Einstein sau Eminescu, nu mai ştiu, a zis că totul e relativ. Adică ce mă deranjează pe mine poate să nu te deranjeze pe tine şi invers. Normativele şi cadrul legal pentru locuinţe le-au făcut unii care au vrut să fie siguri că viaţa e la fel de (in)suportabilă pentru toţi ăia care stau în apartamente râioase, că „baştanii adevăraţi” au locuit întotdeauna în case bune.
Îţi traduc: când intri în casă, ai dreptul să nu treci printr-o cutie de frigider cu pereţi tari. Poate ţi se pare mişto când eşti mic, dar cu anii te mai acreşti şi nu prea mai ai chef de aşa ceva. Adică în viaţa ar trebui să ai opţiunea să te chinui doar dacă te simţi vinovat de ceva şi ai restanţe la mătănii: orice spaţiu de intrare ar trebui să fie mai mare decât privata din fundul curţii., unde te ducea bunicul de mână, la trei ani, când începeai să miroşi greu. Sau să fie măcar cât o privată în care ai şi loc pentru un cuier.

Înainte să îţi laşi semnatura pe contractul de rate care îţi f… viitorul, fă-ţi un bine şi încearcă o piruetă de balet imediat ce ai intrat în apartamentul pe care îl vizionezi, că nu contează ce va crede despre tine agentul de vânzări. În felul asta afli de cât spaţiu dispui pentru momentele alea de iarnă în care te grăbeşti, nu ştii unde îţi sunt fularul şi geanta şi te învârţi ca musca fără cap prin vestibul, într-o cizmă.

Un vestibul prea mic e ciudat şi dacă eşti doar oaspete: te aştepţi să intri într-un apartament pentru oameni, dar te trezeşti împachetat într-o cutiuţă claustrofobică. Deschizi uşa, că vrei să intri, şi pui frână în peretele ăla crescut brusc în faţa ta; ştii că ar trebui să apuci clanţa, dar oarecum simţi că nu ai loc să tragi după tine uşa, dacă nu ocoleşti întâi stâlpul din dreapta. Pentru infracţiunea de vizitare a familiei Popescu esti pasibil de pedeapsa cu înfiptul clanţei în fesierul stâng.

Lansare carte Cluj – Book Corner Librarium – 14 iunie, ora 19!

lansare_cluj

Cartea a fost publicată de editura Publica şi poate fi comandată online direct de pe site-ul editurii – click aici