Meniu principal

De ce se găsesc greu meșteri și meseriași buni?

mester_lulu_berci

Despre meșterii români și despre probleme clienţilor de la noi și despre meșterii germani, despre cum sunt pregătiţi și organizaţi în Germania … toate sunt scrise într-unul dintre cele mai bune articole citite în ultimile luni în media românească – blog Adela Pârvu.

despre meșterii de la noi …

.… Când un meșter se pune singur în postura de simplu executant și îți spune că face cum vrei tu, adică îți pasează responsabilitatea unei alegeri într-un domeniu pe care-l nu-l stăpânești, în loc să-ți spună părerea, să te consilieze, să-ți explice, atunci avem probleme. Majoritatea oamenilor, clienților așteaptă de la meșteri soluții nu doar execuții, ca să fac și eu o rimă.

… Majoritatea dintre ei nu citesc manuale tehnice, nu se duc în showroomuri de specialitate să se informeze, nu se duc la târguri, nu se duc la cursuri, nu știu să citească un plan de arhitectură. Și crede-mă că sunt așteptați de către firme! Orice firmă din domeniul materialelor de construcții, instalații, construcții, birouri de arhitectură își dorește să intre în contact cu meșterii buni, care sunt curioși și dornici să fie mereu mai buni.

despre meșterii de la ei, din Germania …

… publicația este independentă și la ea sunt abonați 3.000.000 de meșteri din toată Germania! Am scris trei milioane în cifre ca să-ți dai seama de amploarea acestei publicații, care avea milioane de abonați, deci care cotizau lunar pentru ea. În ea erau consemnate noutățile din domeniu, dar și criticile la adresa producătorilor și diverselor echipamente, deficiențe pe care această publicație le semnala. Era o revistă a sindicatului meșterilor instalatori din Germania! …

Dar cum adică sunt abonați meșterii? Adică plătesc publicația? Domnul redactor-șef mi-a spus senin „Uită-te în jurul tău Adela și ai să vezi că majoritatea vizitatorilor sunt meșteri instalatori. Ei vin la acest târg ca să se informeze și să învețe despre noile produse pentru că aceste produse le vor cumpăra clienții, iar ei trebuie să fie pregătiți să știe să le monteze și să le cunoască caracteristicile tehnice.”

Articolul complet poate fi citit aici

Foto – Meşterul Lulu Berci ( sursa blog Adela Pârvu )