Meniu principal

Cum trebuie să arate noile uşi din penitenciarele româneşti

usi_inchisoare

Recent Ministrul Tudorel Toader a modificat prin Ordinul de ministru nr. 2.772/C din17 octombrie 2017, publicat pe 18 decembrie in Monitorului Oficial, nr 822 condiţiile minime obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească penitenciarele şi în baza cărora detinuţii beneficiază sau nu de legea recursului compensatoriu, datorită căreia pot pleca mai repede acasă.

Este un ordin surprinzător de detaliat ( oare de ce ? ) privind dotarile minime obligatorii şi, având în vedere specificul site-ului nostru, publicam mai jos câteva detalii privind uşile şi ferestrele, acestea fiind cuprinse în anexele care însoţesc acest ordin:

ART.3
(1) Camerele destinate cazării persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim de maximă siguranţă, inclusiv a celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului, sunt construite în sistem monovolum.

(2) Uşa este metalică şi este prevăzută, în partea mediană, cu vizetă cu acoperitoare de oţel, cu lăţimea de 300 mm şi înălţimea de 110 mm, şi, în partea superioară, cu vizor ce permite observarea panoramică numai spre interiorul camerei. De asemenea este prevăzută cu încuietoare autoblocantă. Dispozitivul de închidere-asigurare este prevăzut cu sistem de ancorare în minimum 3 puncte, format din tije de oţel cu duritate mare.

(3) Uşa este dublată de un grilaj. Grilajul este construit, prin sudură, din bare orizontale de oţel cu secţiune dreptunghiulară şi bare verticale de oţel cu secţiune rotundă, dispuse într-un cadru cu ochiuri cu lăţimea de 100 mm şi înălţimea de 150 mm. În partea mediană, grilajul este prevăzut cu un gol cu dimensiuni identice cu cele ale vizetei practicate în uşă. Grilajul se montează într-un cadru metalic cu balamale pivotante acoperite şi se fixează în perete prin ancorare chimică. Este prevăzut cu broască îngropată cu oprire totală.

(4) Oţelul folosit trebuie să aibă duritate mare şi să prezinte înaltă rezistenţă la tăiere.

(5) Uşa de acces în cameră şi grilajul se deschid numai spre holul secţiei de deţinere şi asigură un nivel ridicat de securitate al camerei de deţinere.

(6) Vizeta cu geam de protecţie se amenajează în peretele camerei dinspre holul secţiei de deţinere.

(7) La camerele unde sunt cazate persoanele care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului, pentru prevenirea unor acţiuni ostile din partea acestora, se amenajează, suplimentar, un grilaj metalic de siguranţă care să împiedice apropierea lor de uşă. Caracteristicile grilajului metalic de siguranţă sunt identice cu cele prevăzute pentru grilajul de la uşa metalică.

ART. 18 
(1) Ferestrele sunt confecţionate din geam termopan cu tâmplărie metalică PVC/ aluminiu. Peste suprafaţa vitrată se aplică folie antiefracţie, pe interior.

 (2) La fereastră se montează gratii care se amplasează pe partea exterioară a ferestrei şi se fixează pe structura de rezistenţă. Acestea au aceleaşi caracteristici ca şi grilajul de la uşa de acces în cameră. Cu respectarea condiţiilor de ventilaţie şi iluminat, în zona ferestrelor mobile se poate monta un grilaj cu ochiuri ce nu permit trecerea unor obiecte mai mari.