Meniu principal

Cum să alegi spuma poliuretanică potrivită atunci când ai de montat o ușă sau o fereastră

Penosil_spuma_montaj_usi_2018

Spuma poliuretanică este un produs versatil, folosit în principal pentru fixarea, umplerea și etanșarea rosturilor ușilor și ferestrelor, precum și pentru izolarea termică și acustică a diverselor spații. Datorită faptului că se aplică ușor și a performanțelor tehnice deosebite, a devenit un produs indispensabil în construcții.

De ce este important să alegi spuma poliuretanică potrivită lucrării tale? Pentru că fiecare tip de spumă are proprietăți specifice ce se adresează unui anumit tip de lucrare. Alegerea spumei potrivite face diferența dintre un rezultat de calitate și un rezultat nemulțumitor sau chiar apariția de probleme suplimentare.

De exemplu, ai pățit sau ai auzit că după ce s-a montat o ușa la interior, acea ușă nu se mai închide sau are deja tocul umflat? Se întâmplă des, căci se montează ușa cu o spumă nepotrivită, aleasă la întâmplare.

Situațiile cele mai frecvente în care se folosește spuma:

– izolare: datorită proprietăților sale, spuma ajută la îmbunătățirea condițiilor acustice și termice ( spumele de calitate au o conductivitate termică redusă: λ= 0.034 W/m·K în cazul spumelor Penosil )

– montare: uși, ferestre, diverse panouri sau cadre.

– etanșare și umplere goluri: permite umplerea rosturilor neregulate sau fisuri mari, goluri rezultate de la penetrarea suprafețelor pentru lucrări de instalații, canalizări, diverse amenajări, acoperișuri, etc.

Spumele poliuretanice cele mai întâlnite pe piață se pot împărți în mai multe categorii:

– în funcție de mod de aplicare: manuale ( de pai ) sau de pistol

– în funcție de rezistența la temperatura de aplicare: de vară, de iarnă. Există și spume inovatoare de calitate, ce sunt all-season.

– în funcție de clasa de rezistență la foc – nerezistente sau rezistente (cu clasa B1, B2, B3 etc)

Ce este important pentru noi, pentru beneficiarii unei lucrări, este să alegem spuma potrivită pentru lucrarea dorită. Iată cum:

Spumele „de pai” – sunt adresate lucrărilor de umplere goluri, rosturi mari

spum-poliuretanic-umplere-i-fixare-easypro-maxgap

Acestea expandează mult, volumul de gaz propulsor nu este controlat prin paiul cu care se aplică, astfel, debitul de spumă va fi mare.
Se realizează nevoia de umplere, dar nu va rezulta o izolare corespunzătoare. Căci spuma rezultată, după întărire, va avea o densitate redusă ( va părea „multă” dar înauntru fiind diafană, fără putere suficientă de izolare și cu grad mare de măcinare în timp ). În plus, pune presiune mare pe suprafețele din jur.

De aceea nu sunt recomandate spumele de pai pentru montajul ușilor sau ferestrelor. Nu înseamnă că nu „merge, că nu va fixa ramele sau nu va izola, dar rezultatul nu va fi unul bun, termoizolarea va fi diminuată, durabilitatea în timp scăazută, iar spuma în exces rezultată din expandarea necontrolată va pune presiune pe rame/tocuri.

Așadar, dacă ai de umplut goluri, rosturi mari, atunci o spumă „de pai” e o alegere corectă. Recomandăm spuma Penosil Max Gap Filler, căci îți aduce ca „bonus” avantajul de a avea două paie și se poate aplica în orice anotimp.

 

Spumele „de pistol”
Se aplică cu pistol pentru spumă. În felul acesta apare avantajul de a putea controla debitul de gaz propulsor din tubul de spumă, încât spuma rezultată să expandeze uniform, controlat, cu post-expandare redusă (cu presiune mai mică pe suprafețele din jur). În plus, formulele spumelor de pistol au proprietăți tehnice superioare.
pistol_spuma

Spumele de pistol sunt alegerea corectă pentru montajul ușilor sau ferestrelor sau pentru orice etanșare unde se dorește precizie, randament și performanță tehnică a lucrării respective.

Ce fac dacă nu am pistol și nu doresc să cheltui suplimentar pentru cumpărarea unui pistol de aplicare spumă? Dar vreau o lucrare de calitate și randament bun.

Răspunsul vine tot de la specialiștii Penosil care au dezvoltat o soluție unica (patentată) și au creat spuma de pistol cu aplicatorul EasyPRO. Astfel, o spumă de calitate, poate fi aplicată atât cu pistolul cât și manual, cu aplicatorul EasyPRO atașat ( gratuit ) fiecărui tub de spumă de tip Penosil EasyPRO All Purpose ( sau EasyGun ).

Acesta se montează ca „un pai” la tubul de spumă, iar efectul obținut la aplicare este de debit controlat și spumă densă, ca în cazul aplicării cu un pistol profesional.

Vezi aici un scurt video ce arată diferența de presiune pe care o manifestă spumele de pistol față de cele manuale ( de pai ):

 

PENOSIL este brandul principal al Wolf Group, producător printre liderii mondiali în industria spumelor poliuretanice și a materialelor chimice pentru construcții, cu fabrici în Estonia, Spania, Rusia și Brazilia și subsidiare/activități de distribuție în peste 80 de țări, printre care și România Penosil SRL.

Produsele Penosil sunt disponibile în noul magazin online penosil.ro sau pot fi achiziționate din magazinele Praktiker, Brico Depot, pe EMAG și în magazine de construcții și finisaje din întreaga țară.