Meniu principal

Contracte de milioane de euro pentru sistemele de acces, parking și căile de evacuare la noile stadioane din București

noile_stadioane_bucuresti_2019

La începutul săptămânii, consilierul premierului pentru EURO 2020, Gheorghe Popescu, a susţinut o conferinţă de presă, în care a prezentat stadiul lucrărilor la cele 3 stadioane din București ( Steaua, Rapid și Arcul de Triumf ), dând asigurări că acestea vor fi finalizate în timp util.

Din valoare totală a investiţiilor ( la cele 3 stadioane ) apreciată la 117,5 milioane de euro cu TVA o sumă semnificativă ( la o primă estimare este vorba de 1,5 – 2 milioane de euro ) este reprezentată de valoarea sistemelor de acces/ticketing, sistemelor de parking și căile de acces/evacuare ( uși metalice echipate cu amortizoare și bare antipanică ); în calcul sunt luate și diversele clădiri care se vor construi pe lângă aceste stadioane: săli de antrenament, minihoteluri, restaurante, spaţii comerciale sau spaţii tehnice.

Deși stadioanele au un termen foarte scurt de execuţie, în acest moment nu sunt disponibile toate planurile de arhitectură și nici caietele de sarcini, cei interesaţi să oferteze la aceste proiecte având doar posibilitatea să contacteze direct constructorii și să aștepte definitivarea planurilor și a documentaţiilor tehnice.

Conform datelor furnizate de Compania Natională de Investiţii constructorii desemnaţi conform procedurilor privind proiectarea și execuţia lucrărilor aferente celor 3 stadioane sunt:

Stadionul Steaua – Asocierea Construcții Erbașu S.A & Concelex SRL & Terra Gaz Construct SRL
Stadionul Rapid – Asocierea Construcții Erbașu S.A & Concelex SRL & Terra Gaz Construct SRL
Stadionul Arcul de Triumf – Asocierea ACI Cluj SA, Dico și Tiganas Birou de Proiectare SRL, Athenaeum Construct SA.

Compania Naţională de Investiţii (CNI) – prezentarea succintă a noilor stadioane și stadiul actual al șantierelor în cadrul conferinţei susţinute de Dl. Gheorghe Popescu.

Stadionul Steaua
Conform proiectului prezentat de către Compania Naţională de Investiţii (CNI), capacitatea stadionului Steaua Bucureşti va permite intrarea unui număr de 31.254 de spectatori, iar valoarea lucrărilor de reabilitare a arenei se ridică la suma de 64,5 milioane euro cu TVA.
„Suprafaţa construită a crescut cu 12.000 mp, ajungând la 82.000 mp, iar forma de stea a fost păstrată la nivelul platformelor de acces astfel încât rezultă o percepţie vizuală mult mai bună din partea publicului precum şi îmbunătăţirea accesului spectatorilor. Deasemenea, noul proiect permite optimizarea fluxului de spectatori precum şi păstrarea intactă a bazelor de antrenament deja existente în cadrul complexului, în acelaşi timp cu creşterea numărului de locuri de parcare la peste 570 de locuri”.
Stadionul Steaua va beneficia de o suprafaţă de joc în lungime de 105 metri şi o lăţime de 68 metri, va fi prevăzut cu un gazon natural ranforsat sintetic dotat cu drenaj, sistem de irigaţie şi încălzire pentru sezonul de iarnă. Vor exista 24 de camere de cazare pentru sportivi cu un total de 48 de locuri, un restaurant şi un muzeu al Clubului Sportiv al Armatei Steaua. Arena va mai include spaţii VIP cu loje şi locuri de parcare, o sală de forţă şi recuperare, un punct medical de prim ajutor, vestiare, magazine deschise publicului şi spaţii tehnice. Totodată, Stadionul Steaua va beneficia de o zonă de presă şi sky-box în partea superioară a Tribunei 1 pentru a spori vizibilitatea şi o sală de conferinţe.
Până la acest moment, pentru arena Steaua a fost emisă autorizaţia de construire de către Primăria Sectorului 6, iar pe 13 februarie, CNI a notificat ISC cu privire la începrea lucrărilor în termen de 10 zile.

 

Stadionul Giuleşti „Valentin Stănescu”
„Capacitatea stadionului va fi de de 14.000 de locuri. Valoarea lucrărilor contractate ce urmează a fi executate este de aproximativ 29 milioane euro cu TVA. La acest moment, se lucrează la proiectul tehnic care, faţă de studiul de fezabilitate, va conduce la optimizarea circulaţiilor, acceselor şi a vizibilităţii pentru public,a spaţiilor dedicate presei si zonei VIP”.

stadion_rapid_2019

Stadionul Giuleşti va avea o suprafaţă de joc în jungime de 105 metri cu o lăţime de 68 de metri, gazon natural ranforsat sistetic, tot aici se va putea găsi o pistă de atletism pentru antrenament, o sală de sport dotată, spaţii de cazare pentru sportivi.
Pentru Stadionul Giuleşti a fost emisă la data de 11 februarie de către Primăria Sector 6 o autorizaţie de desfiinţare/demolare parţială, se definitivează documentaţia tehnică în vederea obţinerii autorizaţiei de construire, în paralel având loc lucrări de demolare.

 

Stadionul Naţional de Rugby „Arcul de Triumf”
Conform Companiei Nationale de Investitii „Stadionul reconstruit va avea o capacitate de 8.207 de locuri. Valoarea lucrărilor contractate ce urmează a fi executate este de aproximativ 24 milioane euro cu TVA. În urma finalizării etapei de proiectare se va obţine o îmbunătăţire a soluţiei propuse la aprobarea studiului de fezabilitate”.

stadion_arcul_de_triumf_2019

Stadionul reconstruit va avea o capacitate de 8.207 de locuri. Valoarea lucrărilor contractate ce urmează a fi executate este de aproximativ 24 milioane euro cu TVA. În urma finalizării etapei de proiectare se va obţine o îmbunătăţire a soluţiei propuse la aprobarea studiului de fezabilitate”.
Stadionul Arcul de Triumf, ce urmează a fi transformat într-un centru sportiv de excelenţă, va avea o suprafaţă de joc în lungime de 105 metri şi o lăţime de 68 metri şi va beneficia de aceleaşi dotări precum Stadionul Steaua, respectiv gazon natural ranforsat sintetic dotat cu degrivare, drenaj, sistem de irigaţie şi încălzire pentru anotimpul rece. Va fi clasat drept stadion de fotbal categoria a IV-a şi va urma să găzduiască atât competiţii de fotbal intern şi internaţional, cât şi de rugby.
Pentru Stadionul Arcul de Triumf, se lucrează în prezent la documentaţia tehnică necesară în vederea obţinerii autorizaţiei de construire.

 

Sursa foto si informatii: Compania Nationala de Investitii