Meniu principal

Consecinţele Brexit-ului asupra marcajului CE

brexit_ce_market

În luna ianuarie 2018, Comisia Europeană a publicat o avertizare referitoare consecinţele Brexitului în domeniul produselor industriale care sunt supuse marcajului CE, acest marcaj fiind o cerinţă obligatorie pentru orice produs introdus pe piaţa Uniunii Europene.

Pentru a beneficia de libertatea de circulaţie a produselor în cadrul Uniunii Europene, anumite produse trebuie să respecte standarde şi cerinţe specifice legate de siguranța, sănătatea utilizatorilor, de impactul asupra mediului sau de protecţia consumatorilor. Pentru a putea respecta aceste standarde, produsele trebuie să treacă printr-o procedură de evaluare a conformităţii, efectuată de organismele notificate ale UE. Această procedură de conformitate este evidenţiată prin aplicarea marcajului CE asupra produselor.

După ieşirea din UE şi în absența oricărui alt aranjament, organismele notificate din Regatul Unit îşi vor pierde statutul care le permite în acest moment emiterea de certificate CE. În practică, acest lucru înseamnă că, în absenţa altor dispoziţii, începând cu ziua ieşirii Marii Britanii din UE ( 29 martie 2019 ) certificatele CE emise în Marea Britanie nu mai sunt valabile.

Consecinţe imediate vor fi nu doar asupra producătorilor englezi ci şi ai celor din America sau Asia; lipsa certificării CE va crea o mare problemă companiilor americane şi asiatice care distribuie mărfuri în Europa, îşi au sediu în Marea Britanie şi au certificate CE emise de organismele engleze; într-o situaţie la fel de dificilă, vor fi şi mulţi dintre marii producători europeni care şi-au certificat produsele folosind organismele engleze – de exemplu, utilizând  pentru amortizoare, bare antipanică sau uşi antifoc cunoscuta certificare Certifire

O altă consecinţă imediată va fi aceea că „producătorii”, „importatorii” şi „reprezentanţii autorizaţi” care operează în prezent în Marea Britanie îşi vor schimba statutul în „importatori” sau „exportatori” ceea ce va duce la numeroase implicaţii de ordin juridic sau fiscal.