Meniu principal

Comunicat VELUX România – 15 mai 2018

 

Timpul petrecut în spaţiile închise îţi poate afecta sănătatea!

Noul sondaj YouGov dezvăluie riscurile „Generaţiei Indoor”
Casele noastre ar trebui să conţină avertismente şi etichete despre sănătate? Un nou sondaj publicat astăzi demonstrează că publicul larg nu cunoaşte riscurile semnificative asupra sănătăţii generate de petrecerea unui timp îndelungat în interiorul caselor nesănătoase.

 

Bucureşti, 15 mai: În medie, oamenii petrec 90% din timp în spaţii închise (WHO Europe 2013 report, US Environmental Protection Agency), dar de cele mai multe ori riscurile asociate acestor medii rămân necunoscute. Aşa numita „generaţie indoor” a fost analizată într-un nou studiu realizat de YouGov pentru Grupul VELUX, în cadrul căruia 16.000 de respondenţi din 14 ţări din Europa și America de Nord au fost întrebaţi despre percepţiile lor asupra vieţii petrecute în spaţiile interioare.  

În primul rând, oamenii tind să creadă că petrec mai puţin timp în interior decât se întâmplă în realitate. Percepţia tuturor celor chestionaţi a fost că 82% dintre respondenţi cred că petrec mai puţin de 21 de ore în interior în fiecare zi, 62% dintre ei fiind convinși că petrec mai puțin de 18 ore. Cifra reală arată că oamenii ajung să petreacă 90% din timp, mai mult de 21 de ore în spaţiile închise.  

Deşi poluarea urbană este o problemă pentru mulţi dintre respondenţi, doar 77% nu sunt conştienţi că, în realitate, aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat decât aerul din exterior (EPA, Arhus University, CBST), iar dormitoarele copiilor sunt cele mai poluate încăperi din întreaga casă (Danish Building Research Institute/Danish Eco Council/University of Copenhagen).
efect_indoor_living

„Știm instinctiv că petrecerea atâtor ore în locuri închise nu este bună pentru noi”, afirmă Peter Foldbjerg, managerul departamentului „Daylight Energy and Indoor Climate” din cadrul VELUX. „Potrivit cercetărilor, a trăi în locuinţe umede, în care există mucegai, duce la creşterea riscului de a dezvolta astm cu 40% (IBP Fraunhofer) şi ne face vulnerabili la dezvoltarea şi altor afecţiuni.”

Activităţile de zi cu zi, cum ar fi gătitul, curăţenia, duşul, aprinderea lumânărilor, uscarea hainelor în interior – chiar şi somnul şi respirația, toate acestea contribuie la aerul poluat din interior, care de-a lungul timpului poate provoca dezvoltarea bolilor.  Într-adevăr, un fapt este cert – mai mulţi copii vor suferi de astm sau alergii în următorii ani, dacă nu se acţionează în îmbunătăţirea proiectării locuinţelor şi a clădirilor publice. Aceasta poate remedia problema cu care ne confruntăm în prezent – poluarea interioară şi media orelor petrecute de Generaţia Indoor în spaţiile închise.

Foldbjerg continuă: „Din cauza stresului şi presiunii vieţii moderne, suntem cu toţii apartenenţi ai Generaţiei Indoor şi trebuie să înţelegem implicaţiile acesteia asupra sănătăţii şi bunăstării noastre, fie că ne referim atât la timpul petrecut în interior, cât şi la cel în exterior, unde aerul este poluat.

„Suntem o societate conectată permanent, 24/7, iar acest lucru ne-a deconectat de la ritmurile obişnuite ale naturii – ritmul nostru circadian, un termen neurofiziologic pentru ceasul nostru biologic, care ne anticipează şi adaptează fiziologia la diferitele faze ale zilei, de la somn, până la trezire. Toate acestea afectează calitatea somnului şi sănătatea generală.

„Din fericire, există o mulţime de măsuri cu ajutorul cărora casa ta poate fi transformată într-un loc cu mult aer proaspăt şi cu un climat mai sănătos pentru întreaga familie. Doar prin deschiderea ferestrelor de trei până la patru ori pe zi, evitarea arderii excesive a lumânărilor, prin uscarea hainelor în mediul exterior ori de câte ori este posibil (sau prin deschiderea unei ferestre dacă uscarea interioară este o necesitate), până la păstrarea uşilor închise la baie, ventilarea din exterior şi reducerea utilizării produselor de curăţare pe bază de substanţe chimice, toate aceste sfaturi vă pot ajuta în reducerea nivelului poluanţilor prezenţi în locuinţă.”

Pentru a ilustra aceste riscuri, grupul VELUX lansează astăzi un film despre „Generația Indoor”. Filmul îi conduce pe spectatori într-o istorie a vieţii în spaţiile închise, care au devenit întunecate, izolate şi care prezintă de multe ori procentaje nesănătoase de umiditate, bacterii şi poluanţi chimici prezenţi în aer. Rezultatul este că ne luptăm din ce în ce mai mult cu tuse, răceli şi alte boli respiratorii, tulburări de somn, lipsă de energie, stare de spirit precară, o concentrare slabă, dar şi alte afecţiuni. Însă, în final, totul depinde de noi cum decidem să încheiem povestea. Urmăriţi aici pentru a afla mai multe: https://www.velux.ro/indoorgeneration

Materialul video produs de Grupul VELUX în colaborare cu agenţia de creaţie & Co a fost filmat în Regatul Unit și Danemarca şi în regia lui Martin de Thurah, regizor premiat de-a lungul timpului. Acesta explică: „Angajarea oamenilor la nivel global implică perspective universale. Sunt încântat că am putut face parte din această poveste importantă şi sper că filmul va implica oamenii în acest subiect, dar mai ales îi va face să acţioneze în această privinţă.”

Este timpul să regândim modul în care trăim în spaţiile închise şi să ne asigurăm că facem toate eforturile pentru ca mediul în care trăim sa devină unul sănătos.  

Iată şase paşi simpli pentru a face aerul din locuinţă mai sănătos:

  • Deschideţi ferestrele de trei până la patru ori pe zi pentru a permite ca aer curat să pătrundă în încăperi;
  • Menţineți închise uşile în baie şi porniţi ventilatorul de aspiraţie sau deschideţi o fereastră atunci când faceți duş;
  • Porniţi ventilatorul hotei atunci când gătiţi şi deschideţi geamurile;
  • Nu ardeţi lumânări;
  • Uscaţi hainele în mediul exterior;
  • Faceţi curățenie regulate.

Află mai multe: https://www.velux.ro/indoorgeneration

 

Despre Grupul VELUX
În urmă cu 75 de ani în Danemarca, Villum Kann Rasmussen, fondatorul companiei, îşi propunea să transforme podurile întunecate în spaţii locuibile de calitate, cu lumină naturală şi aer proaspăt. De atunci şi până în prezent, grupul VELUX a ajuns să fie recunoscut în toată lumea pentru că a revoluţionat conceptul de fereastră de mansardă, dar şi pentru inovaţiile sale în domeniu şi abilitatea de a dezvolta produse de înaltă calitate care definesc standardele industriei.