Meniu principal

Codurile CAEN şi firmele din România

coduri_caen

Recent, o companie europeană a dorit să afle câteva date de ansamblu despre piaţa feronerie şi a uşilor din România ( cifre de vânzări, companii, evoluţii şi o perspectivă generală).
Cum în România nu sunt firme specializate în furnizarea de informaţii din acest domeniu, a apelat pentru început la un partener local prin care a solicitat informaţii, printre altele, şi de la Registrul Comerţului iar solicitarea a fost făcută având în vedere codurile CAEN care încadrează domeniile vizate.
Informaţiile solicitate au fost livrate însă a apărut o problemă: cifrele rezultate nu corespundeau nici pe departe cu piaţa reală din România, explicaţia fiind codurile CAEN declarate greşit.

Dacă majoritatea producătorilor din România şi-au înregistra activitatea corect folosind codurile

1623 – Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie, pentru construcţii ( pentru uşile din lemn )
2512 – Fabricarea de uşi şi ferestre din metal
( pentru uşile metalice ) sau
2572 – Fabricarea articolelor de feronerie ( pentru producătorii de feronerii )

inadvertenţe evidente si unele chiar hilare apar la subsidiarele străine sau la importatorii de uşi sau feronerii.

Astfel, ca exemple, subsidiara uneia dintre cele mai mari companii din domeniul uşilor industriale are codul 4649 –  Comerţ cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc iar o altă companie de acelaşi nivel, din domeniul uşilor automate şi feroneriei are codul CAEN 4613 – Intermedieri în comerţul cu material lemnos şi materiale de construcţii.
Un cunoscut brand de feronerie pentru PVC are codul 4615 – Intermedieri în comerţul cu mobilă, articole de menaj şi de fierărie iar una din cele mai cunoscute branduri de uşi din România are codul CAEN 4673 – Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare, un cod de comerţ şi nu de producţie asa cum este transmis marketingul companiei prin mesajele publicitare ( oare compania respectiva mai are producţie locală sau doar importă uşi? ).
În rest, multi importatori, distribuitori sau vânzători au codul CAEN 4690 – Comerţ cu ridicata nespecializat.

Dacă despre statisticile oficiale nu prea există aşteptări şi nici nu avem ce comenta ( este clar ce rezultate reies din prelucrarea datelor ) totuşi, de la companiile străine am putea avea mai multe pretenţii în ceea ce priveşte rigurozitatea datelor declarate.