Meniu principal

Clasele de rezistenţă la efracţie – standardul european EN 1627

clase_protectie_antiefractie_EN1627

Adoptat în 2011, standardul european EN 1627 defineşte rezistenţa la efracţie printr-o clasificare în funcţie de instrumentele utilizate în cursul efracţiei şi în funcţie de timpul necesar unui spărgător pentru a deschide o uşă sau o fereastră.

Clasele de rezistență sunt marcate după introducerea standardului european cu termenul englez „Class Resistance” sau pe scurt RC, existând o scară de la RC 1N ( cea mai mică rezistenţă ) până la RC 6 ( cel mai mare grad de rezistenţă ).
Pentru spaţiile rezidenţiale sau clădirile de birouri normale clasa de rezistenţă la efracţie RC 3 este suficientă. Clasele RC 4 până la RC 6 sunt recomandate, în principal, pentru clădirile speciale cum ar fi băncile sau magazinele/depozitele cu produse de valori mari.
Pentru ușile de intrare având panouri laterale și/sau supralumină trebuie avută în vedere respectarea clasei de rezistență pentru întreg ansamblu.

clase_rezistenta_efractie

Cine certifică ușile sau ferestrele din punct de vedere al rezistenţei la efracţie?
Pentru certificare, producătorii de uşi sau ferestre pot testa produsele apelând la institute independente, acreditate în acest scop. Important: certificarea este dată pe produs ( uşă sau fereastră ) şi se bazează pe examinări şi teste directe; doar certificarea anterioară a feroneriei nefiind suficientă pentru încadrarea unui produs într-o anumita clasă de rezistenţă la efracţie.
clase_protectie_efractie_r1_r2_r3