Meniu principal

Cheia Bisericii Sfântului Mormânt

biserica-sfantul-mormant

În fiecare zi, deschiderea și închiderea  Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim se face respectând un ” ritual ” complex, custodia ușii și cheia Bisericii fiind încredințată către două familii musulmane ( Nuseibeh și Judeh ) deşi Biserica este „administrată” de 3 comunităţi religioase creştine: greacă, franciscană şi armeană.
Familia care poartă responsabilitatea principală a cheii este familia Judeh – ea deţine cheia în practică ( Door Keeper ), în timp ce familia Nuseibeh este responsabilă în a deschide, de fapt, ușa ( Door Opener ).

key1

O scurtă explicaţie
În urma devastării Bisericii ( Khwarezmian, 1244), Sultanul Ayyub a trimis o scrisoare Papei Inocențiu al IV cerându-şi scuze pentru daunele suferite şi dând asigurări că va repara toate stricăciunile, iar cheile acesteia vor fi încredințate către două familii musulmane, care vor deschide ușile pentru pelerini. În trecut se plătea o taxă de intrare, pentru a deschide ușa și a permite pelerinilor să intre în biserică: conform lui Fidentius din Padova această taxă se ridicat la aproximativ 80 de franci de aur. Taxa de intrare a fost colectată de către custozii musulmani, lângă ușă, unde a existat o bancă de piatră. Ea a fost abolită în 1831 de către Ibrahim Pasha.

Ușa este acum deschisă în fiecare zi, și, în plus față de drepturile celor două familii musulmane, există , de asemenea, mai multe drepturi şi proceduri pentru cele trei comunități religioase care administrează Biserica Sfântului Mormânt.
Acest lucru explică de ce deschiderea/închiderea ușii Bisericii are un ritual clar, respectat zilnic.

Există două moduri de ” deschidere ” a uşii :
– o deschidere simplă are loc atunci când paraclisierul comunității religioase care intenționează să deschidă ușa îndeplinește toate ritualurile singur, deschizând doar unul dintre canatele ușii
–  deschidere solemnă are loc în același mod, dar cu deschiderea ambelor canate: paracliser deschide canatul din stânga , în timp ce Portarul musulman pe cel din dreapta

În fiecare zi ( în care nu există nici o sărbătoare specială ) deschidere uşilor se face la  4:00. Pentru închiderea bisericii, cele trei comunități religioase au ajuns la un acord, conform căruia între octombrie și martie închiderea are loc la 07:00, iar între aprilie și septembrie la 21:00. În fiecare seară, în momentul închiderii, reprezentanţii celor 3 comunităţi religioase cad de acord între ei cu privire la cine va efectua deschiderea în ziua următoare: în mod specific, deschiderea are loc într -un mod ciclic pentru cele trei comunități; cel care va avea dreptul de a deschide uşa, în prezenta celorlalţi doi reprezentanţi, le va debloca dinspre interior, va deschide  „fereastra” existentă în canatul drept şi va  scoate prin aceasta o scară din lemn. Reprezentantul familiei musulmane ia scara, o sprijină de uşă, ajunge la lacăt şi deschide astfel uşile Bisericii. Pentru închidere, este același ” ritual ” ca pentru deschidere dar în ordine inversă.

key2

key3

key4