Meniu principal

Cât de periculoasă este …

exercitii-evacuare-persoane

… clădirea în care lucrezi?

Este titlul unui articol publicat anul trecut pe Imopedia, articol din care prezentam doua cateva randuri:

„Posibilitatea izbucnirii unui incendiu, antrenamentul pentru asemenea cazuri sau chiar dotarea clădirii conform normelor de siguranţă par să fie nişte factori opţionali pentru mulţi dintre dezvoltatori ….

…. Responsabilii cu evacuarea sunt, de obicei, rudele managerilor şi fug primii de incendiu

Exerciţiile de incendiu ar trebui să se desfăşoare regulat, până când angajaţii se deprind cu rutina de urgenţă. Dar mai ales în clădirile mari, cu mai multe companii şi sute de angajaţi, acolo unde riscul este cel mai mare, aceste exerciţii se fac cel mai greu. Proprietarii nu reuşesc să facă firmele chiriaşe să îşi găsească timp simultan, periodic, pentru aşa ceva.

evacuare_1

Un timp rapid de evacuare este vital, mai ales în cazul clădirilor înalte. În Bucureşti, există o singură maşină de pompieri care ajunge la înălţimi de 80 metri. În restul ţării, autospecialele pot atinge doar nivelul de 55 metri înălţime. Iar acest lucru, combinat cu faptul că nu există un responsabil pentru situaţie, poate conduce la situaţii fatale.

„Cel care e responsabil cu evacuarea  este, de obicei, primul care fuge de la incendiu. De multe ori am găsit pe această funcţie rudele managerilor, care aveau nevoie de un loc de muncă fără prea multă responsabilitate şi tocmai aici i-au pus”.

Articolul complet îl găsiţi aici

evacuare_2

Credeţi că s-a schimbat ceva în ultimii 3 ani? Din ce am constatat direct, este absolut aceeaşi situaţie.

Se montează în continuare uşi de cea mai slabă calitate, cu amortizoare şi bare antipanică din gama „extraeconomică” având certificări îndoielnice. Şi vorbim aici de căile de evacuare principale!
Se întocmeşte un dosar stufos, se prezintă şi se „aranjează”, de multe ori, obţinerea autorizaţiilor necesare. Ulterior, totul este întreţinut şi reparat cu cheltuieli minime şi cu multe improvizaţii.

Cât despre exerciţiile de incendiu sunt ca şi inexistente în majoritatea clădirilor de birouri. Fotografiile care însoţesc acest articol sunt de la un exerciţiu efectuat în 2009, după incendiul de la clădirea Millenium Business Center; a existat atunci o mică agitaţie, puţin exerciţiu de imagine din partea unor companii şi apoi s-a intrat într-un repaus prelungit.

Dar despre exerciţii de incendiu în mall-urile bucureştene aţi auzit vreodată?

Sursa foto: Încă în România