Meniu principal

Cât costă în Germania ora de manoperă la un montaj sau o reparaţie?

cost_forta_munca_industrie

În Germania plata meșterilor care montează sau repară ceva în sectorul construcţiilor ( de exemplu tâmplărie, uși sau ferestre ) este stabilită în funcţie de un tarif orar, ora de lucru având o valoarea medie facturabilă între 45 și 65 de euro.

Cum foarte mulţi germani consideră că această valoare orară reprezintă chiar profitul încasat de meșter sau companie, o organizaţie profesională ( Handwerkskammer Stuttgart ) a publicat o broșură cu explicaţii simple menite să elimine această confuzie.

În mod concret, este prezentată structura defalcată a costului unei ore de manoperă, calculul fiind făcut pe valori medii, sub rezerva unor anumite variaţii în funcţie de nivelul de calificare al meșterului, de valoarea produsului montat/reparat sau de regiune/zonă.
Astfel, în preţul orei de manoperă intră, pe lângă salariul orar pe care îl primește meșterul și costurile salariale ale firmei, costurile ( operaţiunile ) generale ale firmei, profitul firmei, la toate acestea adăugându-se TVA-ul de 19%.

Pentru a avea o imagine și mai corectă, poate ar fi fost util ca autorii să prezinte și costurile de deplasare, acestea fiind calculate folosind un tarif în euro pe kilometru; costuri cu deplasarea pot fi semnificative atunci când distanţele sunt mai mari.

manopera_montaj_reparatii_structura_germania_2018

Broșura editată în format pdf, cu mult mai multe detalii și explicaţii în limba germană este disponibilă printr-un simplu click aici.

Dar care este situaţia în România?
În primul rând manoperele sunt semnificativ mai scăzute, pe de o parte datorită lipsei puterii de cumpărare din România iar pe de altă parte datorită nefiscalizării activităţii; mai mult de jumătate din montaje se fac la „gri” sau la „negru”, mai ales dacă sunt lucrări către persoanele fizice.
Tariful se stabilește, în general, ca procent din valoarea produselor montate ( 10-15% ) sau ca manoperă totală, fără un calcul prea elaborat.
Deși această situaţie pare a fi în avantajul beneficiarilor, pe ansamblu este în detrimentul acestora: nu există personal calificat și autorizat ( deci lucrările nu sunt întotdeauna de cea mai bună calitate ) iar lipsa contractelor de montaj atrage de la sine și lipsa garanţiei pe lucrare. Mai mult, manoperele de montaj scăzute au făcut ca pe piaţa românească să nu existe firme specializate, în România activând preponderent doar echipe de montatori care se unesc și lucrează împreună sub umbrela unui SRL care le asigură doar o formă de legalitate.